Στην πρώτη θέση η Βιέννη
Για δεύτερη συναπτή χρονιά, η Βιέννη καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα του Economist με τις καλύτερες (αλλά και τις χειρότερες) πόλεις ανά τον κόσμο για να ζει κανείς.
Στη λίστα του βρετανικού οικονομικού περιοδικού, η πρωτεύουσα της Αυστρίας κερδίζει στα “σημεία” την Μελβούρνη της Αυστραλίας, που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, καθώς το να ζει κανείς στις όχθες του Δούναβη εμφανίζεται κατά τι “προνομιακό” έναντι των αντίστοιχων του ποταμού Yarra, που διατρέχει την αυστραλιανή μεγαλούπολη.
Η Αθήνα βρίσκεται πολύ μακριά από την κορυφή, υποχωρώντας μάλιστα κατά 17 θέσεις στην κατάταξη, από την 72η στην 89η θέση της κατάταξης.
Η Αυστραλία και ο Καναδάς κυριαρχούν στην πρώτη δεκάδα, έχοντας από τρεις πόλεις σε αυτήν, ενώ δυναμική παρουσία, με Οζάκα και Τόκιο, έχει και η Ιαπωνία, με την Κοπεγχάγη της Δανίας να συμπληρώνει την κορυφή της λίστας. Πλην της Μελβούρνης, η Αυστραλία εκπροσωπείται στην πρώτη δεκάδα από το Σίδνεϊ και την Αδελαΐδα, ενώ οι καναδικές πόλεις του Κάλγκαρι, του Βανκούβερ και του Τορόντο είναι οι κορυφαίες όσον αφορά τη βόρεια Αμερική.
Όπως σημειώνεται στο σημείωμα του Economist που συνοδεύει τη λίστα, σε αυτήν “κυριαρχούν πόλεις μεσαίου μεγέθους σε εύρωστες οικονομικά χώρες”, με κομβικά κριτήρια την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, την ισχυρή και καλά χρηματοδοτούμενη δημόσια υγειονομική περίθαλψη και τα πλήρως λειτουργικά συστήματα συγκοινωνιών. Οι συγκεκριμένες πόλεις, με πληθυσμούς που κυμαίνονται μεταξύ 300.000 και 1 εκατ. κατοίκων βρίσκονται στη χρυσή τομή μεταξύ των υπερκορεσμένων μεγαλουπόλεων και των πόλεων με προβληματικές και υστερούσες υποδομές.
“Τα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων πόλεων γίνονται εύκολα κατανοητά. Υπάρχει μια ποικιλία πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι άνθρωποι έχουν εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης”, σημειώνει ο περιφερειακός επικεφαλής της Economist Intelligence Unit για την Ασία, Duncan Innes-Ker. “Ταυτόχρονα όμως δεν έχεις και τα αρνητικά των μεγαλουπόλεων, όπως η κίνηση, τα προβλήματα εγκληματικότητας και τη γενικότερη φθορά που προκαλείται στις υποδομές από τον υπερπληθυσμό”.
Τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά κέντρα όπως το Λονδίνο (No. 48) και η Νέα Υόρκη (No. 58) έμειναν πίσω σε σχέση με άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ. Τα αντίστοιχα κέντρα της Ασίας, Χονγκ Κονγκ και Σιγκαπούρη, τα πήγαν λίγο καλύτερα, καταλαμβάνοντας τις θέσεις 38 και 40 αντίστοιχα. Η πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ δεν προσμετρήθηκε στη φετινή του κατάταξη, αλλά εάν συνεχιστεί, θα επηρεάσει την θέση του στην κατάταξη του 2020.
Κάθε πόλη βαθμολογείται σε περισσότερους από 30 τομείς και το σύνολο των δεδομένων μορφοποιείται στη συνέχεια σε μια βαθμολογία μεταξύ 1 και 100.
Με 99,1, η βαθμολογία της Βιέννης για το 2019 μοιάζει σχεδόν αψεγάδιαστη. Η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που εμφανίζεται στη λίστα είναι η Χονολουλού της Χαβάης, στη θέση 22.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πόλεις όπως το Νέο Δελχί της Ινδίας και το Κάιρο της Αιγύπτου υποχώρησαν στην κατάταξη, λόγω της αυξημένης μόλυνσης στην ατμόσφαιρά τους.
Την τελευταία θέση καταλαμβάνει και φέτος, όπως εδώ και επτά χρόνια, η πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκός.