Στα πεπραγμένα της Περιφέρειας Αττικής στον τομέα του πολιτισμού κατά τη διάρκεια της θητείας της, αναφέρθηκε η Ρένα Δούρου, σε κοινή της συνέντευξη με τον διεθνούς φήμης μαέστρο Γιώργο Πέτρου, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
«Αυτά τα πέντε χρόνια κάναμε στην Αττική ορατά τα αόρατα και κατορθωτά πολλά πράγματα. Διαθέσαμε περίπου εκατό εκατομμύρια ευρώ μόνο για τον πολιτισμό», λέει χαρακτηριστικά η Ρένα Δούρου, παρατηρώντας ότι «για πρώτη φορά συμφωνήθηκε να φτιαχτεί ένας πολιτιστικός χάρτης που να περιλαμβάνει από τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα ως την Ελευσίνα και το Αιγάλεω».
Ιδιαίτερα εστίασε σε τρία εμβληματικά έργα πολιτισμού, τα οποία στήριξε χρηματοδοτικά η Περιφέρεια κατά τη θητεία της και αφορούν:
– Στη διάσωση των ιστορικά και αρχιτεκτονικά πολύτιμων κτιρίων του συμπλέγματος των στρατιωτικών παραπηγμάτων στο κέντρο της Αθήνας. «Συναντηθήκαμε με τον Μακαριώτατο και με δεκατέσσερα εκατομμύρια ευρώ τα κτίσματα αυτά θα σωθούν και θα φιλοξενήσουν αρχειακό υλικό που περιοδολογεί τη στρατιωτική, την ιατρική και τη θρησκευτική ιστορία αιώνων».
– Στην ενίσχυση της Εθνικής Πινακοθήκης, που «υπήρχε στη θέση της ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρεοκοπίας του τόπου μας, ως ένα γιαπί»: «Χρειάστηκε αγώνας δρόμου γιατί έπρεπε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο, τα έργα στην Εθνική Πινακοθήκη ξεκίνησαν και δεν αποκλείεται να έχουν ολοκληρωθεί, ενώ θα συμπληρώνονται τα διακόσια χρόνια της απελευθέρωσής μας από τον τουρκικό ζυγό».
– Στη στήριξη του μουσείου εντός του νοσοκομείου Σωτηρία: «Εδώ οι γιατροί προσπαθούσαν να πείσουν την ελληνική πολιτεία ότι πρόκειται για έναν χώρο όπου μπορεί να παρακολουθήσει κανείς τη νεότερη πολιτική ιστορία της πατρίδας μας, καθώς πίσω από τη μάντρα του έγινε η εκτέλεση του Μπελογιάννη, αλλά και την ιατρική εξέλιξη, αφού στο μουσείο του νοσοκομείου υπάρχουν σπουδαία ιατρικά μηχανήματα που είχαν έρθει από την Αμερική τον περασμένο αιώνα».
Αναφερόμενη στη γνωριμία της με τον κ. Πέτρου, «ενώ ήταν διευθυντής στην Καμεράτα, πριν τον τιμήσουν με τη νέα του θέση στη Γερμανία», η Ρένα Δούρου τονίζει: «Όταν του μίλησα για το Θορικό, το αρχαιότερο θέατρο της χώρας και ίσως και του κόσμου, που βρίσκεται στα Καλύβια, στον δήμο Λαυρεωτικής, και του ζήτησα να έρθει να το ανοίξουμε – είχε λειτουργήσει μια φορά το 1992 κι από τότε παρέμενε κλειστό – και να δώσει συναυλία η Καμεράτα, ο κύριος Πέτρου δεν χρειάστηκε δεύτερη κουβέντα. Ακούσαμε σπουδαία κομμάτια κλασικής μουσικής κοιτάζοντας τη Μακρόνησο».