Μικτά πρόσημα επικρατούν στα ασιατικά χρηματιστήρια την Τρίτη, καθώς ο δείκτης τιμών παραγωγού στην Κίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία συρρίκνωσή του την τελευταία τριετία.
Ο δείκτης – βαρόμετρο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων, υποχώρησε τον Αύγουστο κατά 0,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας. Η πτώση του, πάντως, ήταν μικρότερο του 0,9% το οποίο προέβλεπαν οικονομική αναλυτές, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε αύξηση 2,8% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018, με τους αναλυτές να αναμένουν αύξηση 2,6%, στην ίδια έρευνα. Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άλμα 10% σε ετήσια βάση, μετά και από την αύξηση 9,1% τον Ιούλιο. Πιο ειδικά, η τιμή του χοιρινού στην Κίνα εκτοξεύτηκε κατά 46,7% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, εν μέσω επιδημίας της πανώλης των χοίρων.
“Χωρίς την τιμή του χοιρινού, ο πληθωρισμός σε γενικές γραμμές θα μπορούσε να θεωρηθεί εντός λογικών πλαισίων”, σημειώνει ο Tommy Xie, επικεφαλής ερευνών ευρύτερης Κίνας της τράπεζας OCBC Bank της Σιγκαπούρης, μιλώντας στο δίκτυο CNBC. “Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος ο δείκτης τιμών παραγωγού να σπάσει τον κυβερνητικό στόχο του 3% το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς”, προσθέτει.
Στο πεδίο του εμπορικού πολέμου, όπου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου αναμένεται να επανεκκινηθούν στις αρχές Οκτωβρίου, “δεν αναμένεται να υπάρξουν απτά σημάδια προόδου”, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση”, όπως σημείωσε η Iris Pang, οικονομική αναλύτρια ευρύτερης Κίνας στην ING. “Και οι δύο πλευρές φαίνεται να εμμένουν στις θέσεις τους και δεν μοιάζουν έτοιμες για υποχωρήσεις σε σύντομο χρόνο”.
Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 0,32%, στις 21.386 μονάδες, ενώ ο νοτιοκορεατικός KOSPI κινείται ισχυρότερα, με κέρδη 0,65%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng έχει οριακές απώλειες 0,01%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai υποχωρεί κατά 0,27% και ο Shenzen κατά 0,25%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με πτώση 0,44%.
Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,51%.
Οι αγορές στην Ινδία είναι σήμερα κλειστές λόγω εθνικής αργίας, ενώ στη Μαλαισία, η μετοχή του ομίλου του κλάδου των τηλεπικοινωνιών Axiata Group βυθίστηκε κατά 14%, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τη νορβηγική Telenor για τη δημιουργία κοινοπραξίας.
Όσον αφορά μεμονωμένες μετοχές, η Nissan Motor ηγήθηκε των κερδών (+3.72%) στο Τόκιο, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του CEO την ερχόμενη εβδομάδα. Ανοδικά κινήθηκε και η SoftBank (+1.77%), μετά την ανακοίνωση ότι ασκεί πίεση στη WeWork, στην οποία έχει επενδύσει 10 δισ. δολ., να θέσει στον “πάγο” την Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) της. Με κέρδη κινήθηκε και η Toyota (+1.28%), ενώ απώλειες κατέγραψε η Sony (-1.96%). Στο Χονγκ Κονγκ, η CNOOC (+1.66%) και η China Life Insurance (+0.53%) βρίσκονται μεταξύ των κερδισμένων της ημέρας, ενώ η Sunny Optical (-3.23%) και η Country Garden (+0.19%) κινήθηκαν πτωτικά. Η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών SK Hynix (-1.54%) ηγήθηκε των απωλειών στη Νότια Κορέα, ενώ η Taiwan Semiconductor (-1.32%) κινήθηκε πτωτικά στην Ταϊβάν. Η Beach Energy (+1.63%) και η Oil Search OSH (+3.65%) βρίσκονται μεταξύ των κερδισμένων στην Αυστραλία.