Οι ανεπιθύμητες φωτογραφίες αντρικών γεννητικών μορίων, γνωστές κι ως “dickpicks” μπορεί σύντομα να αποτελέσουν εικόνα του παρελθόντος χάρη σε ερευνητές στο Σιάτλ που αναπτύσσουν λογισμικό για την ανίχνευση και τη διαγραφή τέτοιων εικόνων που αποστέλλονται στα κοινωνικά μέσα.
Το πρότζεκτ ξεκίνησε από τη στιγμή που μια ερευνήτρια έλαβε μια απροσδόκητη και ανεπιθύμητη γυμνή φωτογραφία από έναν άνδρα. Σύμφωνα με το BBC, η developer Κέλσι Μπρέσλερ που βρέθηκε σε αυτήν την δυσάρεστη θέση που έχουν βρεθεί χιλιάδες γυναίκες στον παγκόσμιο ιστό. πλέον βοηθά στην ανάπτυξη ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να εντοπίζει ανεπιθύμητες φωτογραφίες με πέη και να τις διαγράφει πριν τις δει ο/ η χρήστης.
Όπως αναφέρει η ίδια, τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να κάνουν περισσότερα για να προστατέψουν τους χρήστες τους από το αποκαλούμενο «cyber-flashing». «Όταν λαμβάνεις μια (τέτοια) φωτογραφία χωρίς την άδειά σου, δείχνει ασέβεια και παραβίαση» είπε στο BBC η Μπρέσλερ. «Είναι το εικονικό αντίστοιχο του επιδειξία στον δρόμο. Δεν δίνεις ευκαιρία να συναινέσουν, τους αναγκάζεις να δουν την εικόνα, και αυτό δεν είναι ποτέ ΟΚ».
Για να δοκιμάσουν και εκπαιδεύσουν μέσω της μηχανικής μάθησης το σύστημα, η Μπρέσλερ και η ομάδα της έστησαν ένα inbox στο Twitter όπου ζητούνταν από άνδρες να «στέλνουν γυμνές φωτογραφίες για χάρη της επιστήμης». Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη.
Οι πρώτες δοκιμές ήταν εν γένι πετυχημένες, πέρα από δυο φορές που το το σύστημα ξεγελάστηκε με κάποια «τρικ», όπως ανδρικά γεννητικά όργανα καλυμμένα με θήκες ή glitter, ωστόσο η Μπρέσλερ υποστηρίζει πως το λογισμικό είχε «μεγάλη επιτυχία» ως προς τον εντοπισμό «κανονικών» φωτογραφιών με πέη και γυμνά.
«Βλέπω το ζήτημα να εμφανίζεται στο news feed μου σχεδόν καθημερινά, αλλά το Twitter δεν έχει δείξει ακόμα να ενδιαφέρεται πολύ για να βρει λύση» είπε η ίδια στο BBC. «Αν ήταν δυνατόν να δημιουργηθεί αυτή η τεχνολογία μέσα σε λίγες ημέρες, δεν ξέρω γιατί οι εταιρείες τεχνολογίας δεν έχουν πάρει παρόμοιες πρωτοβουλίες. Πολλοί λένε ότι η εύκολη λύση είναι να κλείσεις τα μηνύματά σου- αλλά δεν θα έπρεπε να αποκοπτόμαστε από τον κόσμο επειδή κάποιοι δεν ξέρουν να φέρονται».
Σημειώνεται ότι η αποστολή ανεπιθύμητων εικόνων πέους αντιμετωπίζεται πλέον ως έγκλημα στο Τέξας και τιμωρείται με πρόστιμο 500 δολαρίων. Οι Αμερικανοί ερευνητές είναι ανοιχτοί στο να μοιραστούν τα ευρήματά τους στο Twitter μόλις ολοκληρώσουν το πρότζεκτ τους.