Η Γερμανία σκοπεύει να απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης από το επόμενο έτος, συντασσόμενη με το ολοένα και ισχυρότερο κίνημα για την καταπολέμηση της παγκόσμιας ρύπανσης, δήλωσε την προηγούμενη Παρασκευή ο υπουργός περιβάλλοντος.
Τα σουπερμάρκετ και τα υπόλοιπα εμπορικά καταστήματα θα απαγορεύεται να προσφέρουν ελαφρές πλαστικές σακούλες μεταφοράς στο ταμείο, συμπεριλαμβανομένων κι εκείνων που διατίθενται στο εμπόριο ως βιοδιασπώμενες ή κατασκευασμένες από ανανεώσιμες πηγές αντί για πετρέλαιο.
“Η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών θέλει αυτή την απαγόρευση”, δήλωσε η υπουργός περιβάλλοντος Σβένγια Σούλτσε από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, στην εισήγηση της για την πρωτοβουλία που ελπίζει ότι σύντομα θα μετατραπεί σε νόμο.
Οι παραβιάσεις της απαγόρευσης, που θα τεθούν σε ισχύ κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους και θα προβλέπουν για τις επιχειρήσεις πρόστιμα ως και 100.000 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορταζ της εφημερίδας Bild.
Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει απαγόρευση των πιο λεπτών πλαστικών σακουλών, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για φρούτα και για λαχανικά. Ο φόβος είναι ότι η απαγόρευσή κι αυτών θα οδηγήσει τους καλλιεργητές να συσκευάζουν φρούτα και χόρτα χύμα σε πλαστικό, πράγμα που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε περισσότερη σπατάλη τροφής, ανέφερε το υπουργείο.
Η Γερμανίδα υπουργός αναφέρει στο σχέδιό της ότι σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν περίπου 20 τέτοιες σακούλες το χρόνο. Για τη Σούλτσε, η πλαστική σακούλα είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στην προσπάθεια για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μια μεταβατική περίοδο έξι μηνών θα επιτρέψει στους λιανοπωλητές να μειώσουν τα υπόλοιπα αποθέματά τους πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση.
Το νέο μέτρο ήρθε ομαλά ως συνέπεια μιας σειράς αποφάσεων. Ήδη από το 2016 οι επιχειρήσεις εμπορίου δεσμεύτηκαν οικειοθελώς να κοστολογούνται οι πλαστικές σακούλες στα ταμεία, γεγονός που οδήγησε με επιτυχία στη μείωση της κατανάλωσής της. Σε σχέση με το 2015 η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 64%.
Δεν είναι πάντως όλοι ευχαριστημένοι από το νομοσχέδιο. Ο εμπορικός σύλλογος HDE, ο οποίος είχε καταλήξει σε συμφωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρεί ότι «η απαγόρευση είναι μια σαφής παραβίαση της σύμβασης και της εμπιστοσύνης» δήλωσε ο γενικός διευθυντής Στέφαν Γκέντ. Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών: οι πλαστικές σακούλες «χρησιμοποιούνται συχνά μετά από επανειλημμένη χρήση ως σακούλες σκουπιδιών. Καταλήγουν στο περιβάλλον μόνο, όταν οι καταναλωτές δεν κάνουν σωστό διαχωρισμό».
Από την άλλη ο επικεφαλής των Πρασίνων, Άντον Χοφράιτερ, χαιρέτισε την απόφαση, κάνοντας όμως περισσότερο λόγο για ένα «συμβολικό μέτρο». Αναλόγως και για την WWF: «Η απαγόρευση που έρχεται στη Γερμανία έχει μάλλον συμβολική σημασία», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων Μπέρνχαρντ Μπάουσκε. Εξηγεί ότι όταν αυξάνεται παράλληλα η κατανάλωση χάρτινων σακουλών ή όταν οι καταναλωτές επιλέγουν τις δωρεάν σακούλες για τα φρούτα, από οικολογική άποψη το κέρδος είναι μηδαμινό.
Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και η πολιτικός των Φιλελευθέρων Γιούντιθ Σκουντέλνι, αναφέροντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η απαγόρευση θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τη σταθερά υψηλή κατανάλωση μικρότερων σακουλών για λαχανικά και φρούτα και θα τις αντικαταστήσει με οικολογικά χειρότερες εναλλακτικές λύσεις, όπως η χρονοβόρα χρήση χάρτινων σακουλών». Περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν επανειλημμένα ότι, για παράδειγμα, οι χάρτινες σακούλες είναι πιο πιθανό να αποσυντεθούν αλλά δεν είναι πιο οικολογικές στην παραγωγή τους από τις πλαστικές σακούλες.