Επιφυλακτικότητα στα ευρωταμπλό μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ περί υιοθέτησης ενός επιθετικού πακέτου μέτρων στήριξης σε μια προσπάθεια να ανακάμψει η οικονομία της ευρωζώνης.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,05% στις 390,69 μονάδες, με τις καλύτερες επιδόσεις μέχρι στιγμής να καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος με άνοδο 1%. Στον αντίποδα ο τομέας ποτών και τροφίμων σημείωσε πτώση 0,9%.
Στα ταμπλό, ο βρετανικός FTSE100 με άνοδο 0,02%, ο γερμανικός DAX +0,16%, o γαλλικός CAC40 με άνοδο 0,17%, o ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,29% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 σημειώνει κέρδη 0,29%.
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα περιλαμβάνει την αγορά καθαρών περιουσιακών στοιχείων αξίας 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, για όσο η ΕΚΤ κρίνει ότι θα χρειαστεί. Παράλληλα, μείωσε το επιτόκιο κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,5%, μειώνοντάς το σε νέο ιστορικό χαμηλό, ενώ ανακοίνωσε και σειρά μέτρων ώστε να μετριαστούν οι ζημιές στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Οι διεθνείς αγορές πήραν περαιτέρω ώθηση μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι δεν αποκλείει μια ενδιάμεση εμπορική συμφωνία με την Κίνα.
Νωρίτερα οι ασιατικές αγορές ενισχύθηκαν με τη μεγαλύτερη άνοδο άνω του 1% να καταγράφεται στον ιαπωνικό Nikkei.
Στις πολιτικές εξελίξεις, η αρχηγός του βορειο-ιρλανδικού κόμματος Democratic Unionist Party (DUP) ανέφερε ότι δεν θα υποστηρίξει μια συμφωνία για το Brexit που χωρίζει την εσωτερική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στα επιχειρηματικά νέα, το ΔΣ του London Stock Exchange (LSE) θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες για να αποφασίσει για την πρόταση της διαχειρίστριας του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ να εξαγοράσει το LSE ‘έναντι τιμήματος 36,6 δισ. δολ.
Η Deutsche Bank θα καταβάλει 15 εκατ. δολ. προκειμένου να επιλυθεί η δικαστική διαμάχη σχετικά με τις τιμές των ομολόγων που εκδόθηκαν από τις αμερικανικές Fannie Mae και Freddie Mac. Θα είναι η πρώτη σε σύνολο 16 χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων που θα διευθετήσει τις διαφορές της με τους επενδυτές.