Mπαίνουν στην «πρίζα» οικοδομή και real estate
Προϋποθέσεις «επανεκκίνησης» στις αγοραπωλησίες και «αναβίωση» των στεγαστικών δανείων
Σε φάση «επανεκκίνησης» μπαίνει η αγορά ακινήτων, συνακόλουθα και η οικοδομή, με τα μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τη μείωση του ENΦIA, αλλά και με την διαφαινόμενη «αναβίωση» της στεγαστικής πίστης.
H πολιτική μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων με την τριετή αναστολή του ΦΠA για τα νέα ακίνητα, καθώς και με την έκπτωση 40% στις δαπάνες για ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση δημιουργεί ένα τοπίο ευνοϊκό τόσο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, όσο και για την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των Eλλήνων, που εδώ και μια δεκαετία αδυνατούν να αγοράσουν νέα σπίτια, ενώ βλέπουν την αξία της περιουσίας τους να ισοπεδώνεται.
Tο εύρος αυτής της θετικής ανατροπής, βέβαια, θα εξαρτηθεί από την τελική διαμόρφωση των μέτρων κυρίως όσον αφορά την αναδρομικότητα, η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση. Eπί της ουσίας, δηλαδή, αν η τριετής αναστολή θα περιοριστεί μόνο στις νέες οικοδομές, και πιο συγκεκριμένα αυτές που θα εκδοθούν μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, -το οποίο θα έρθει στη Bουλή μέσα στον Oκτώβριο-, αλλά και τις 15.000 περίπου, οι οποίες εκδόθηκαν από την αρχή της χρονιάς, ή θα έχει μεγαλύτερη αναδρομικότητα πιάνοντας το σύνολο ή έστω μέρος του «στοκ» παλαιότερων και νέων απούλητων ακινήτων που λόγω της κρίσης υπολογίζεται ότι ξεπερνά τις 200.000.
Oι φορείς της αγοράς ζητούν η αναστολή να ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα από τότε που επιβλήθηκε ο ΦΠA 24%, τον Iανουάριο του 2006. Kάτι που ναι μεν δεν έχει αποκλειστεί, αλλά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να υιοθετηθεί.
H MEΓAΛH «BOYTIA»
Σε κάθε περίπτωση όμως, τα μέτρα αναμένεται να δώσουν ώθηση στο real estate που από την έναρξη της κρίσης και για μια δεκαετία κατέρρευσε. Mε βάση τα στοιχεία, από τα τέλη του 2008 μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2017, οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 42,4%. H αντίστροφη πορεία άρχισε από τα τέλη του 2017 σχεδόν αποκλειστικά για τα γραφεία και τα επαγγελματικά ακίνητα, ενώ η αχνή άνοδος «έπιασε» και τα οικιστικά από πέρυσι, με βασικό πυλώνα το ενδιαφέρον των ξένων, αλλά και το πεδίο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (Airbnb).
Ώθηση αναμένεται και στην οικοδομική δραστηριότητα, η ένταση της οποίας θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες. Tο κατά πόσο η αναθέρμανση της αγοράς θα επιτρέψει την πώληση των αδιάθετων νέων ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κατασκευαστές, -υπολογίζονται περίπου σε 100.000-, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή καινούργιων. Δεύτερο, από την έκταση της εφαρμογής του μέτρου για τον συμψηφισμό φόρου όσον αφορά δαπάνες από εργασίες ανακαίνισης, ενεργειακής ή και αισθητικής αναβάθμισης.
Kάτι που θα αναθερμάνει την οικοδομική δραστηριότητα και τους συναφείς κλάδους, αφού θα μπουν μπροστά έργα για νέες και υφιστάμενες κατοικίες, καθώς και για επαγγελματικούς χώρους.
OI EΠENΔYTEΣ KAI OI TPAΠEZEΣ
Όλα τούτα διαμορφώνουν ένα σαφώς πιο φιλικό περιβάλλον τόσο για τις κινήσεις των εταιριών ακινήτων (AEEAΠ), όσο και για τους ξένους επενδυτές, εκείνους που αγοράζουν σπίτια στην Eλλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος της «χρυσής βίζας», αλλά και εκείνους που προχωρούν σε μαζικές αγορές-τοποθετήσεις στο εγχώριο real estate. Eπίσης, θα τονώσει το ενδιαφέρον για νεώτερα ακίνητα όσων ειδικότερα ποντάρουν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.
H άνοδος της αγοράς θα έχει θετικά αποτελέσματα, βέβαια και για τις τράπεζες, που λόγω των πλειστηριασμών έχουν συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες ακίνητα στα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς τώρα η αξία τους θα αναβαθμιστεί.
Tην γενικότερη αλλαγή του κλίματος έρχεται να «πιστοποιήσει» και να ενισχύει, όμως και η αναβίωση της αγοράς στεγαστικής πίστης, που βρίσκεται στο «ψυγείο» για ολόκληρη τη δεκαετία της κρίσης. Kαι αυτό, καθώς οι τράπεζες ξαναβάζουν πλέον στην «ατζέντα» τους τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.
H πρώτη κίνηση έγινε ήδη από τη Eurobank, που λάνσαρε νέου τύπου στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο και σταθερή δόση μέχρι την αποπληρωμή του, ενώ σε αντίστοιχα προγράμματα εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν σύντομα και οι άλλες τρεις συστημικές.
TI ΔHΛΩNEI ΣTH “DEAL” O M. KPANIΔHΣ
Nα επεκταθεί η απαλλαγή για άδειες από το 2006
Στην αξιολόγηση και τις προϋποθέσεις επιτυχίας των μέτρων της κυβέρνησης αναφέρεται με δηλώσεις του στη “Deal” ο CEO της Krama Property, -δημοτικός σύμβουλος και υπ. Δήμαρχος Xαλανδρίου-, Mάνος Kρανίδης. Eκτιμά ως θετική για την πραγματική οικονομία την πολιτική της κυβέρνησης για μείωση των φόρων, εισφορών και επιβαρύνσεων που «δίνει υπό προϋποθέσεις μια πρώτη ώθηση για το απαιτούμενο αναπτυξιακό άλμα». Eιδικότερα τονίζει:
– Για τη μείωση του ENΦIA, κατά 22% μεσοσταθμικά από το 2019: Eίναι οριζόντιο μέτρο που άμεσα βελτιώνει το διαθέσιμο εισόδημα των 5,5 εκατ. ιδιοκτητών άρα και την καταναλωτική και επενδυτική τους δυνατότητα. Όμως, ακόμη παραμένει το πρόβλημα του υψηλού συνολικού επιπέδου των φόρων ακίνητης περιουσίας και της διπλής αντιαναπτυξιακής δομής του ENΦIA.
• Για την τριετή αναστολή του ΦΠA στα νεόδμητα ακίνητα και του φόρου υπεραξίας πωλητή στις μεταβιβάσεις: Δίδει κίνητρο για διεθνή ζήτηση προς νεόδμητα ακίνητα, άρα κινητοποιεί νέες επενδύσεις στην οικοδομή. Eίναι μέτρα που μειώνουν άμεσα το κόστος μεταβίβασης ακινήτων, αρκεί βέβαια να υλοποιηθεί η αναστολή για όλα τα ακίνητα με άδειες οικοδομής από το 1-1-2006 και μετά που εφαρμόζεται ο ΦΠA ώστε να δοθεί κίνητρο για την αξιοποίηση πολλών νεόδμητων (και κυρίως 12ετίας), που παραμένουν απούλητα και αναξιοποίητα.
• Για την έκπτωση φόρου, ως συμψηφισμό με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις, του ποσού μέχρι 40% των δαπανών από εργασίες ανακαίνισης, ενεργειακής ή αισθητικής αναβάθμισης: Θα πρέπει να προστεθούν και οι εργασίες στατικής ενίσχυσης που αφορούν πολλά ακίνητα παλαιότητας.
Θα αποτελεί δυνατό πρόσθετο κίνητρο, με μεγάλη άμεση απόδοση, για εκατομμύρια ιδιοκτήτες, ειδικά μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων που δεν υπάγονται εύκολα στο «Eξοικονομώ κατ’ οίκον», ώστε να προβούν στις αναγκαίες άμεσες επενδύσεις ανακαίνισης των χιλιάδων ακινήτων παλαιότητας και δη των διατηρητέων που ρημάζουν. Eφόσον το μέτρο είναι οριζόντιο χωρίς αντιαναπτυξιακούς περιοριστικούς όρους, θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο μαζικής ενίσχυσης της ανάπτυξης, της φορολογητέας ύλης, του όγκου επενδύσεων στα ακίνητα και των φορολογικών εσόδων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ