Μετά το «άλμα» της Δευτέρας
Πτώση άνω του 1% σημειώνει το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές, με τους παράγοντες της αγοράς να “κρατούν την ανάσα τους” για πιθανή στρατιωτική απάντηση στην επίθεση που δέχθηκαν το Σάββατο οι εγκαταστάσεις του σαουδαραβικού κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco, στην Αμπκάικ.
Η επίθεση οδήγησε σε περικοπή της παραγωγής της χώρας κατά το ήμισυ και στην μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στις διεθνείς τιμές του “μαύρου χρυσού” εδώ και δεκαετίες.
Η επίθεση εκτόξευσε την αβεβαιότητα σε μια αγορά η οποία πιεζόταν το προηγούμενο διάστημα από τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας και από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Το αργό τύπου Brent σημείωνε πτώση 73 σεντς ή 1,1%, στα 68,29 δολάρια το βαρέλι, στις 07.05 το πρωί ώρα Ελλάδος, ενώ το αργό τύπου WTI υποχωρούσε κατά 87 σεντς ή 1,4%, στα 62,03 το βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο έως και 20% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας, με φόντο την επίθεση, στην μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή μεταβολή εδώ και περίπου 30 χρόνια, για να κλείσει τελικω΄ς με άνοδο 15%. Η κρίση στον Κόλπο άσκησε πιέσεις τόσο στα χρηματιστήρια όσο και στις υπόλοιπες αγορές.
“Το ζήτημα είναι πόσο διάστημα θα χρειαστεί για να επανέλθει η παραγωγή στα φυσιολογικά επίπεδα”, αναφέρει η Esty Dwek, επικεφαλής στρατηγικής διεθνών αγορών στην Natixis Investment Managers.
“Παρ’ όλα αυτά, το γεωπολιτικό ασφάλιστρο κινδύνου, το οποίο οι αγορές είχαν αγνοήσει το τελευταίο διάστημα εν μέσω φόβων για την παγκόσμια ανάπτυξη, είναι πιθανό να γίνει τμήμα των διεθνών τιμών όσο προχωρούμε”, τονίζει.
Η Ιαπωνία ανέφερε σήμερα ότι θα εξετάσει την συντονισμένη απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, εάν αυτό χρειαστεί.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε τη Δευτέρα ότι το Ιράν “μοιάζει να βρίσκεται” πίσω από τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές εγκαταστάσεις, ωστόσο τόνισε ότι δεν επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα του σε πόλεμο με την Ισλαμική Δημοκρατία. Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες.
Η Saudi Aramco, εξάλλου, έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της παραγωγής.