Σταθερό παρέμεινε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το μήνα Ιούλιο, σύμφωνα με σχετικό δείκτη που εκπονεί το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα ενισχύθηκε οριακά τον Ιούλιο διαμορφούμενος στις 70,9 μονάδες, αλλά και σε σημαντική απόσταση από το μακροχρόνιο μέσο όρο του. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, πάντως, τον Ιούλιο βρέθηκε σε νέα χαμηλά επίπεδα η καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνει δεύτερο διαδοχικό χαμηλό ρεκόρ τον Ιούλιο και διαμορφώνεται στις -76,8 μονάδες (από -75 μονάδες).
Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν εξαιρετικά δύσπιστοι για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας για έξοδο από την κρίση. Ακόμα πιο απαισιόδοξοι είναι όμως για τα οικονομικά του νοικοκυριού τους, καθώς η ανασφάλεια για την απώλεια της εργασίας τους, αλλά και η συνεχιζόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος κυριαρχούν ως τάσεις. Έτσι, οι Έλληνες καταναλωτές είναι και αυτό το μήνα οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη, ενώ ακολουθούν με μεγάλη διαφορά οι Πορτογάλοι, οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι. Πάντως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται, τόσο στην ΕΕ, όσο και την Ευρωζώνη, (στις -12,4 και -11,2 μονάδες αντίστοιχα). Από τις υπόλοιπες χώρες, σε οκτώ (Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία) καταγράφονται τον Ιούλιο θετικοί δείκτες
Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, το κλίμα βελτιώνεται ελαφρά σε όλους, με εξαίρεση τις κατασκευές, όπου καταγράφεται νέα ιστορικά χαμηλή επίδοση. Αλλά και στην πλευρά της ζήτησης η καταναλωτική εμπιστοσύνη επιδεινώνεται και αυτή, υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικότερα:
– στη Βιομηχανία, οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής αλλάζουν πρόσημο τον Ιούλιο και διαμορφώνονται στην καλύτερη επίδοση του τετραμήνου, ενώ ο δείκτης των αποθεμάτων αποκλιμακώνεται οριακά. Η πτώση ωστόσο στις εκτιμήσεις για παραγγελίες προς προμηθευτές αντισταθμίζει εν μέρει τις ευνοϊκές αυτές μεταβολές.
– Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών περιορίζονται σημαντικά, εξέλιξη η οποία αντισταθμίζεται μερικώς από την επιδείνωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
– Στο Λιανικό Εμπόριο, όλα τα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας βελτιώνονται: οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι πολύ αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη των πωλήσεων το επόμενο τρίμηνο αμβλύνονται, ενώ και τα αποθέματα παρουσιάζουν μικρή αποκλιμάκωση.
– Στις Κατασκευές, η μικρή ανάκαμψη από τις ιστορικά χαμηλές εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων, δεν καταφέρνει να αντισταθμίσει την επιδείνωση των προβλέψεων για την απασχόληση.
– Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνονται αισθητά και διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ εξαιρετικά δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Τέλος σημειώνεται ότι η μικρή άνοδος στην πρόθεση για αποταμίευση και τις προβλέψεις για την ανεργία, μετά τις ιστορικά χαμηλές επιδόσεις τους τον Ιούνιο, δεν επαρκεί για να αντιστρέψει την επιδείνωση του συνολικού δείκτη.