Ενώ βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αγγλία, οι ευρωαγορές δέχονται πιέσεις
Την προηγούμενη εβδομάδα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan, έλεγε, σε έκθεσή της ότι είναι αρνητική σε ό,τι αφορά την προοπτική ο Boris Johnson να πετύχει μια συμφωνία για το Brexit στη σύνοδο της ΕΕ στις 17-18 Οκτωβρίου. Δεν πέρασε και πολύς καιρός και, όλα δείχνουν ότι τα πράγματα στο Λονδίνο κάθε άλλο παρά κατ’ ευχήν πηγαίνουν.
Με τον Boris Johnson να έχει πιαστεί στα «δίχτυα» της συνταγματικότητας του Ανώτατου Δικαστηρίου του Η.Β. και, ακόμα και τα στελέχη του κόμματος του Brexit να λένε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση το Ηνωμένο Βασίλειο να βγει από την ΕΕ τον Οκτώβριο», ο Βρετανός πρωθυπουργός φαίνεται πως οδεύει για κάλπες, το συντομότερο δυνατό. Και, όσο το deadline για το Brexit πλησιάζει και η πολιτική κρίση στην Αγγλία βαθαίνει, τόσο… φουντώνει ένας «πυρετός» πωλήσεων ομολόγων σε στερλίνα.
Αυτό, φυσικά, έχει τις επιπτώσεις του και στις ευρωπαϊκές αγορές. Το οξύμωρο είναι ότι ο βρετανικός FTSE 100 είχε μάλλον περιορισμένες απώλειες την Τετάρτη (ως 1% ενδοσυνεδριακά, ενώ έκλεισε στο -0,34%), καθώς οι επενδυτές φαίνονται να περιμένουν το επόμενο επεισόδιο στο «σίριαλ» του Brexit. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, βέβαια, οι οποίες δείχνουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα από εξωτερικούς παράγοντες, που δεν αφορούν μόνο το Brexit, αλλά και άλλα «μέτωπα», όπως την έρευνα για την παραπομπή Trump, την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, την επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας κ.α., οι επενδυτές δείχνουν να είναι πιο νευρικοί.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έκλεισε την Τετάρτη καταγράφοντας απώλειες 1,12%, ο γαλλικός CAC 40 έπεσε κατά 1,34% ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 έχανε 1,21%, συνεχίζοντας την πορεία του τελευταίου πενθήμερου (-1,14% συνολικά). Σε αυτή τη «βύθιση», τον πρώτο… λόγο είχαν οι τράπεζες, όπως η BNP Paribas που έχασε -1,28% και η Credit Suisse με κλείσιμο στο -2,95%, ενώ το αρνητικό ρεκόρ της εβδομάδας έκανε η γαλλική Electricite de France η οποία την Τετάρτη έχανε ως και 7,24%.
Η JP Morgan έχει εγκαίρως πει ότι αντιλαμβάνεται πως η διαπραγματευτική προσέγγιση του Λονδίνου σε ό,τι αφορά το Brexit (παρουσίαση των θέσεών του αργά στη διαδικασία και χρήση απειλής της μη συμφωνίας) δεν θα λειτουργήσει, χαρακτηρίζοντάς τη ως «προσέγγιση ωμής βίας, πολύ περιορισμένης αξιοπιστίας», όμως ο Johnson έχει άλλα πράγματα για να ανησυχεί.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου που κρίνει την κίνησή του να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Οκτωβρίου ως «παράνομη» και «άκυρη», έχει προκαλέσει νέα πολιτική κρίση στη χώρα.
Γιατί τα μέλη του Kοινοβουλίου «εκδικούνται» ετοιμάζοντας είτε ένα νέο νόμο για να σταματήσει ένα No Deal Brexit είτε ακόμα και τον σχηματισμό μιας υπερκομματικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ο Johnson, φαίνεται έτοιμος να χρησιμοποιήσει και προς αυτή την κατεύθυνση την «ωμή βία», προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές, παρότι ο Corbyn λέει ότι δεν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης έως ότου αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ