Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος σφραγίζουν τη συνεργασία τους
Η τουρκική προκλητικότητα θα τεθεί επί τάπητος στην τριμερή Σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναχωρεί για Κάιρο.
Η συγκυρία κατά την οποία πραγματοποιείται αποτελεί σημαντικό στοιχείο, καθώς οι σχέσεις της Αιγύπτου με την Τουρκία βρίσκονται στο ναδίρ, ειδικά μετά την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο, θα τεθούν τα προβλήματα που προκαλεί η στάση της Τουρκίας σε επίπεδο διμερών σχέσεων αλλά και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Ειδική αναφορά θα γίνει στις τουρκικές ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, το Κυπριακό, το Συριακό, το Μεσανατολικό, η κατάσταση στην Λιβύη, αλλά και το μεταναστευτικό.
Ξεκάθαρο μήνυμα στη Τουρκία
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα συμπεράσματα της Συνόδου θα περιλαμβάνεται σαφές μήνυμα προς την Τουρκία όπου θα τονίζεται η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας, ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Αίγυπτος στέκεται στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού. Είναι ένα από τα θέματα που θα μπουν στο τραπέζι της συζήτησης των τριών ηγετών και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα υπογραμμιστεί ότι η συντομότερη δυνατή επανέναρξη αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων για λύση στο Κυπριακό είναι απαραίτητη για την ειρήνη την και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η λύση μπορεί να δοθεί μόνον στη βάση των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνει διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο.
Τα ζητήματα με την Τουρκία μπορεί να είναι κυρίαρχα, ωστόσο οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν εκτενώς τις δυνατότητες για ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων και θα υπογράψουν συμφωνία για επενδυτική συνεργασία. Στο πλαίσιο του τριμερούς σχήματος συνεργασίας ο ενεργειακός τομέας προσλαμβάνει εξέχουσα θέση, καθώς η αιγυπτιακή πρωτοβουλία για το East Mediterranean Gas Forum (EMGF) είναι εξαιρετικά σημαντική. Η Αθήνα ελπίζει ότι το Forum θα δράσει ως καταλύτης για στενότερη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.