Τη διαβεβαίωση ότι κατά τη φύλαξη άχρηστων και αποσυρόμενων πυρομαχικών λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφάλειας, παρέχει με σειρά εγγράφων του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης.
Τα έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή προς απάντηση ερωτήσεων βουλευτών για “ληγμένα πυρομαχικά” στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες κατατέθηκαν μετά το πολύνεκρο ατύχημα στην Κύπρο.
Ο υπουργός επικαλείται την ενημέρωση των επιτελείων από τα οποία προκύπτουν τα εξής:
Γενικό Επιτελείο Στρατού
Στις Μονάδες του Στρατού Ξηράς υπάρχουν 22.000 τόνοι αποσυρόμενων-άχρηστων πυρομαχικών, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν προκύψει εξαιτίας της απόσυρσης των οπλικών συστημάτων με τα οποία βάλλονται και την απαγόρευση της διαδικασίας της μαζικής καταστροφής για περιβαλλοντικούς λόγους. Οι συνθήκες φύλαξης και διατήρησης αυτών των πυρομαχικών δεν διαφέρουν από αυτές των κατάλληλων και εύχρηστων πυρομαχικών, αναφέρει ο κ. Μπεγλίτης και προσθέτει ότι φυλάσσονται σε ίδιου τύπου αποθήκες που πληρούν τους κανόνες ορθής αποθήκευσης, ενώ επιθεωρούνται στα καθοριζόμενα χρονικά διαστήματα.
Το ΓΕΣ προέβη στη διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού για τη μαζική καταστροφή των 22.000 τόνων άχρηστων-αποσυρόμενων πυρομαχικών, τα αποτελέσματα του οποίου ματαιώθηκαν μετά την αξιολόγηση των εταιρειών που συμμετείχαν και πλέον διερευνάται από τους αρμόδιους φορείς κάθε δυνατή και συμφέρουσα λύση για το Δημόσιο.
Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
Στο Πολεμικό Ναυτικό υπάρχουν σε αποθήκες πυρομαχικών περίπου 620 τόνοι εκρηκτικών υλών που χαρακτηρίζονται “άχρηστες/πλεονάζουσες”. Όλοι οι χειρισμοί, η διακίνηση και η αποθήκευση του συνόλου των πυρομαχικών του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιούνται σύμφωνα με συγκεκριμένες διατάξεις ασφαλείας (εθνικές και νατοϊκές). Οι περιοχές των πυρομαχικών καλύπτονται από εξωτερικό δίκτυο πυρόσβεσης, ενώ όλες οι αποθήκες διαθέτουν στο εσωτερικό τους πυροσβεστήρες, θερμόμετρα και υγρόμετρα, ώστε να γίνεται καθημερινή καταγραφή των τιμών εσωτερικής θερμοκρασίας και υγρασίας.
Στα πλαίσια του προγραμματισμού της σταδιακής οικολογικής καταστροφής τους υφίσταται απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων σχετικά με την σταδιακή αποστρατικοποίηση και καταστροφή των άχρηστων πυρομαχικών στο σύνολό τους, διακλαδικά, και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Παράλληλα, έχουν αναληφθεί ενέργειες διερεύνησης για τη δυνατότητα καταστροφής πυρομαχικών στο εξωτερικό, ενώ μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο καταστράφηκαν 40 κινητήρες στη Γερμανία.
Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας
Η Πολεμική Αεροπορία διαχειρίζεται το σύνολο των πυρομαχικών-εκρηκτικών υλών εφαρμόζοντας τις διαδικασίες που υπαγορεύονται από την τεχνική βιβλιογραφία των υλικών, τα εθνικά και νατοϊκά κείμενα, διαθέτοντας κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Για τα πυρομαχικά που δεν είναι δυνατόν να καταστραφούν από φορείς της Πολεμικής Αεροπορίας γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου στο πλαίσιο του Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης. Το σύνολο των πυρομαχικών υπόκειται σε προγραμματισμένες περιοδικές επιθεωρήσεις. Έχει δρομολογηθεί η καταστροφή των πυροτεχνικών μερών των πυραύλων του Ο/Σ ΝΙΚΗ.
Σούδα
Ανάμεσα στα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας περιλαμβάνεται και απάντηση του υπουργού για την αποθήκευση πυρομαχικών στη βάση της Σούδας. Όπως διευκρινίζεται, η διακίνηση και η αποθήκευση των πυρομαχικών εντός των Ναυστάθμων και των λοιπών Ναυτικών Υπηρεσιών πραγματοποιούνται σύμφωνα με συγκεκριμένες διατάξεις ασφαλείας. Οι χώροι αποθήκευσης επιθεωρούνται σε προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα βάσει των νατοϊκών συμφωνιών και των αντίστοιχων κανονισμών του Πολεμικού Ναυτικού. Σημειώνεται επίσης ότι το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει όλες τις διαδικασίες, ώστε σχολαστικά και απαρέγκλιτα να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας και ότι δεν υφίστανται πυρομαχικά που να βρίσκονται αποθηκευμένα σε εμπορευματοκιβώτια ή εκτεθειμένα στην ύπαιθρο. Τέλος, διευκρινίζεται ότι τα πυρομαχικά της αμερικανικής βάσης στη Σούδα αφορούν ουσιαστικά τον ατομικό οπλισμό του προσωπικού της.