Με ορίζοντα τριετίας
Το ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς στην αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης, περιοχή στην οποία “έχει μερίδια αγοράς της τάξης του 40%”, καθώς και την αναζήτηση επενδύσεων προς χρηματοδότηση, παρουσίασαν χθες βράδυ από την Αλεξανδρούπολη στα τοπικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Γιώργος Χατζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου.
Ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον στη Θράκη
Οι εξελίξεις στο πεδίο της ενέργειας (αγωγοί φυσικού αερίου TAP-IGB, σταθμός αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG), η πρόσφατη υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, που συμπεριλαμβάνει και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθιστούν “ελκυστική”, σύμφωνα με τον κ. Χατζηνικολάου, την περιοχή της Θράκης.
“Όλα αυτά δίνουν προοπτικές επενδύσεων στην περιοχή που ίσως δεν υπήρχαν πριν και σε αναγνώριση αυτών των ευκαιριών η Τράπεζα Πειραιώς είναι παρών για να χρηματοδοτήσει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία” σημείωσε χαρακτηριστικά.
“Είμαστε εδώ στη Θράκη, γιατί σαν Τράπεζα Πειραιώς δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην παρουσία μας στην περιοχή, στην οποία έχουμε μερίδια αγοράς της τάξεως του 40% και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γι’ αυτό. Είναι μία περιοχή στην οποία συμμετέχουμε ενεργά στη χρηματοδότηση μεγάλων βιομηχανιών και του αγροδιατροφικού τομέα.
Έχουμε ισχυρούς δεσμούς και σχέσεις και ιδιαίτερες επαφές με τους φορείς με τους συλλόγους και με όλους τους οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι αναπτύσσονται σε αυτήν”, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μεγάλου. “Θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε την περιοχή της Θράκης, όχι μόνο γιατί είναι μία πολύ σημαντική περιοχή για την Ελλάδα, αλλά γιατί έχει και μερικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις οι οποίες είναι πραγματικά σημαντικές για το επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας” προσέθεσε.
Η νέα φάση ανάπτυξης της Τράπεζας Πειραιώς
Ο κ. Μεγάλου εξήγησε πως η τράπεζα “έχει πλέον περάσει σε μία νέα φάση ανάπτυξης, έχει μία πολύ σημαντική ρευστότητα και για τον λόγο αυτό ψάχνουμε να βρούμε επενδύσεις για να χρηματοδοτήσουμε. Έχουμε θέσει στόχους, τους οποίους όχι μόνο πετυχαίνουμε, για νέες χρηματοδοτήσεις το 2019 στο σύνολό τους πάνω από 4 δισ. ευρώ, αλλά κοιτάμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις νέες χρηματοδοτήσεις που θα κάνουμε το 2020. Θέλουμε να έχουμε πολύ μεγάλη συμμετοχή και απορρόφηση στα κονδύλια, τα οποία προέρχονται από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, στα οποία έχουμε μεγάλη συμμετοχή στο 80%…
Θέλουμε να πούμε σε όλους τους φορείς της περιοχής και τις βιομηχανίες και τον αγροδιατροφικό τομέα, ότι είμαστε ανοιχτοί για χρηματοδοτήσεις, ότι θέλουμε πάρα πολύ να συνεχίσουμε αυτόν τον πολύ εποικοδομητικό και καλό διάλογο που έχουμε με όλους τους πελάτες μας και είμαστε δίπλα τους για να μπορέσουμε μαζί να πετύχουμε την ανάπτυξη την οποία θέλουμε και για την περιοχή αλλά και για τη χώρα”.
Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς εκτίμησε ότι “το 2019 κλείνει με μία αισιόδοξη νότα, γιατί όλο το περιβάλλον φαίνεται στην Ελλάδα ότι θα είναι πολύ καλύτερο… Για το 2019 είχαμε στόχο 4 δισ. ευρώ, θα καταλήξουμε να είμαστε γύρω στο 4,5 νέες χρηματοδοτήσεις το 2019”. Αισιοδοξεί, επίσης, για το 2020, εντός του οποίου και “από τα τελευταία στοιχεία και τον προϋπολογισμό που παρουσίασε η κυβέρνηση, προγραμματίζεται μία ανάπτυξη της τάξεως του 2,8%, το οποίο είναι ιδιαίτερα θετικό στοιχείο, εφ’ όσον πραγματοποιηθεί, και όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε να πραγματοποιηθεί.
Και επενδύσεις της τάξεως του 13,4% του ΑΕΠ, που και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό… Εμείς είμαστε εδώ, έχουμε τη ρευστότητα, έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τα μερίδια της αγοράς και θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεγάλου συμπληρώνοντας πως “έχει αλλάξει η ψυχολογία στους επιχειρηματίες και στον κόσμο γενικότερα. Και το 4% (στόχος ανάπτυξης) μέσα στα επόμενα τρία χρόνια για εμένα είναι εφικτό, επίσης βλέπω εφικτό το 2,8%. Είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά και αν το πετύχουμε το 2021 πραγματικά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Είμαι αισιόδοξος για τα επόμενα τρία χρόνια της ελληνικής οικονομίας”.
Πρωτοπορία στο χώρο της “πράσινης” ανάπτυξης
Ο κ. Μεγάλου χαρακτηρίζει “πρωτοπόρα στο χώρο της πράσινης ανάπτυξης” την Τράπεζα Πειραιώς. “Πριν από τρεις εβδομάδες ήμουν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της υπογραφής, από 140 τράπεζες απ’ όλο τον κόσμο, των principals of responsible banking, (των αρχών υπεύθυνης τραπεζικής). Αυτές οι Αρχές στην ουσία οδηγούν τις τράπεζες να χρηματοδοτούν πράσινες επενδύσεις, ανάπτυξη και πράσινη ενέργεια”.
Στην εν λόγω συνάντηση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς, συζητήθηκε το “πώς στην Ευρώπη θα υλοποιήσουμε όλες αυτές τις υποσχέσεις μας προς όλο τον κόσμο για μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε όλο και περισσότερο αναπτυξιακά πλάνα, τα οποία είναι “πράσινα” και έχουν πολύ χαμηλούς ρύπους και προσέχουν την κλιματική αλλαγή… Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι σε μια πολύ μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, μπορείς να προχωρήσεις πολύ πιο γρήγορα σ’ αυτού του είδους την ανάπτυξη”, κατέληξε.
Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί
Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί, είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, ένας επιπλέον λόγος για την επίσκεψη της διοίκησης στην περιοχή. “Η Τράπεζα έχει ένα δίκτυο από εννέα θεματικά μουσεία, τα οποία αναδεικνύουν τη βιομηχανική και βιοτεχνική παράδοση της χώρας και είναι αυτό μέσα στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας της Τράπεζας. Γιατί, για εμάς είναι σπουδαίο να δίνουμε το “παρών” στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο με την τραπεζική μας παρουσία, αλλά και με την πολιτιστική μας παρουσία.
Με τα μουσεία μας προωθούμε όχι μόνο την παράδοση και την αναγνωρίζουμε, αλλά αποτελούν κι αυτά οδηγό για το μέλλον, γιατί για να πάει μπροστά κάποιος πρέπει να σέβεται το παρελθόν του”, επισήμανε ο κ. Χατζηνικολάου, διαβεβαιώνοντας πως θα συνεχιστεί η πολύ σημαντική αυτή προσπάθεια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ