Στα χνάρια της Γαλλίας φαίνεται να περπατά η Ιταλία, η οποία ετοιμάζεται να επιβάλει ψηφιακό φόρο σε εταιρείες όπως η Facebook και η Alphabet, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Το νομικό πλαίσιο πρωτοεισήχθη με τον προϋπολογισμό του 2019 ωστόσο το μέτρο δεν μπήκε ποτέ σε εφαρμογή. Ο υπουργός Οικονομικών, Roberto Gualtieri, ανέφερε χθες Πέμπτη ότι από την Πρωτοχρονιά του 2020 θα τεθεί σε ισχύ.
Η Γαλλία ενεργοποίησε τον δικό της ψηφιακό φόρο τον περασμένο Ιούλιο, πυροδοτώντας μια έρευνα από τις ΗΠΑ, ένα εργαλείο που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος Τραμπ για να επιβάλει δασμούς σε αγαθά της Κίνας με τον ισχυρισμό ότι η ασιατική χώρα διέπραξε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη.
Κι αυτό σε μια περίοδο που η Ιταλία προσπαθεί να έχει καλές σχέσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο εκεί που η υπόλοιπη Ευρώπη αποτυγχάνει. Η κυβέρνηση Κόντε ισχυρίζεται ότι έχει εξασφαλίσει πιο ευνοϊκή μεταχείριση σε ό,τι αφορά τους τιμωρητικούς δασμούς που αποκάλυψε ο Τραμπ κατά ευρωπαϊκών αγαθών.
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις κινήσεις της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί γιατί πρόκειται για εμπιστευτικό θέμα.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σκοπό να επιβάλει φόρο 3% στις εταιρείες τεχνολογίας με διεθνή έσοδα ύψους τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ και πωλήσεις άνω των 5,5 εκατ. ευρώ στην Ιταλία. Στόχος της ήταν να συγκεντρώσει 150 εκατ. ευρώ το 2019 και 600 εκατ. ευρώ το 2020 και το 2021.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους η Βρετανία και η Γερμανία αντιμετωπίζουν παρόμοιους φόρους.
Ωστόσο, μετά από μια πρωτοβουλία για επιβολή ενός ψηφιακού φόρου σε ολόκληρη την ΕΕ που τελικά απέτυχε, το ενδιαφέρον τώρα αφορά τις συνομιλίες στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης που έχουν στόχο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε τις δικές του προτάσεις αυτή την εβδομάδα και έχει ως στόχο να κερδίσει υποστήριξη από την ομάδα των G20 μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.