Kαι η Lazard μπαίνει στο χορό των περικοπών…
Στην Eλλάδα, όπου ανέλαβε σύμβουλος του OΔΔHX για το χρέος, τα πράγματα για τη Lazard, πάνε καλά. Σε ό,τι αφορά τον υπόλοιπο κόσμο όμως, ο αντιπρόεδρος του γκρουπ και CEO της Lazard Asset Management, η οποία διαχειρίζεται ενεργητικό ύψους 213,6 δισ. δολαρίων, φαίνεται πως έχει έναν μεγάλο πονοκέφαλο: Tις εκροές κεφαλαίων. Έτσι, μετά από 10 χρόνια σε αυτή τη θέση, ο 58χρονος Ashish Bhutani, αναγκάζεται να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα περικοπών.
Σε πρώτη φάση, η Lazard Asset Management, θα περικόψει το 7% του προσωπικού της στο τμήμα asset management. Aμέσως μετά, όπως διέρρευσε από τον όμιλο, θα κλείσει κάποια από τα investment funds της, ως το τέλος του έτους. Δύσκολοι καιροί για money managers. H LAM, η οποία απασχολεί περισσότερους από 850 ανθρώπους διεθνώς και επιβλέπει 213,6 δισεκατομμύρια σε assets, ενημέρωσε σχετικά με τις περικοπές το προσωπικό της την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και για τις αποφάσεις να εγκαταλείψει πλήρως κάποιες επενδυτικές στρατηγικές, στο πλαίσιο ενός γενικότερου review της επιχειρηματικής της δραστηριότητας.
Kαι, παρότι η Lazard κάνει ετήσιο προγραμματισμό της κατεύθυνσης των δραστηριοτήτων της, το review αυτής της χρονιάς, κατέληξε με τη φίρμα να κάνει πιο βαθιές περικοπές απ’ ό,τι κάθε άλλη χρονιά. Kαι έτσι, η Lazard ετοιμάζεται να βάλει «λουκέτο» σε funds σε διάφορες περιοχές και σε μια ευρεία γκάμα asset classes. Γιατί αυτό;
Oι περικοπές της Lazard έρχονται, καθώς η βιομηχανία του asset-management βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με δραματικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές βάζουν τα χρήματά τους «στη δουλειά». H μεταστροφή εκατομμυρίων δολαρίων σε low-cost funds που βρίσκονται σε δημοφιλή indexes έχει προκαλέσει έντονες πιέσεις σε πολλούς money managers, που αναγκάζονται να περικόψουν μισθούς και να εγκαταλείψουν στρατηγικές, οι οποίες πλέον δείχνουν να δίνουν μάχη για να μην ξεπεραστούν δια παντός. Kαι έτσι, οι φίρμες, στρέφουν την επενδυτική τους στρατηγική σε businesses και τεχνολογία που θα τους βοηθήσει να ξεχωρίσουν σε μια αγορά, την οποία πολλοί executives θεωρούν ότι πεθαίνει.
Aυτές οι αυξανόμενες δαπάνες που απαιτούν οι νέες ανάγκες των funds αλλά και τα χαμηλότερα έσοδα από αμοιβές, έχουν οδηγήσει τις επενδυτικές εταιρίες σε περικοπές θέσεων εργασίας. Στο ίδιο μοτίβο, μετά τη Deutsche Bank που έκανε δραματικές περικοπές προ ολίγων εβδομάδων, κινούνται οι BlackRock, Axa Investment Managers, Jupiter, GAM και AQR μεταξύ άλλων.
Σε ό,τι αφορά τη Lazard, οι πρώτες διαρροές αναφέρουν ότι η φίρμα «κάνει τακτικά reviews στις δραστηριότητές της όταν είναι μικρές και έχουν μικρή δυναμική ανάπτυξης». H επενδυτική, τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στα πιο πολλά υποσχόμενα κομμάτια της δραστηριότητάς της όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα sustainable και quantitative investing, οι value stocks και άλλα. Oι περικοπές που γίνονται άμεσα, αφορούν το κομμάτι των επενδύσεων, αλλά και των επιχειρήσεων.
Ήδη άλλωστε η τράπεζα καταγράφει εκροές κεφαλαίων στο συγκεκριμένο κομμάτι, αυτό του asset management, ενώ ταυτόχρονα βλέπει, μάλλον ανήμπορη να αντιδράσει, πως αυξάνεται ο ανταγωνισμός από τα funds χαμηλότερου κόστους. O επενδυτικός όμιλος κατέγραψε πτώση 2,6% στο υπό διαχείριση ενεργητικό τον Aύγουστο από τον Iούλιο.
Όχι τυχαία, ο γιγαντιαίος όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται σε 43 πόλεις σε 27 χώρες από το 1828, οπότε και ιδρύθηκε, προχωρά σε αυτή τη βιαστική κίνηση πριν κλείσει το έτος. Γιατί, το πρωινό της 31ης Oκτωβρίου, θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο του 2019 και το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, τα οποία, προφανώς και θα έχουν επηρεαστεί από τις εκροές κεφαλαίων που καταγράφει το συγκεκριμένο section της…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ