Η έκθεσή του, το ΑΕΠ και πώς κριτικάρει την εμπορευματοποίηση της τέχνης με αυτό
Την 1η Οκτωβρίου, στο προάστιο Κρόιντον, στο Λονδίνο, στη θέση ενός καταστήματος που πωλούσε χαλιά, άνοιξε ξαφνικά μια έκθεση, με τον τίτλο Gross Domestic Product, δηλαδή Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Γρήγορα έγινε γνωστό ότι πρόκειται για μια έκθεση υπό μορφή εμπορικής δραστηριότητας του πιο hot, ίσως, καλλιτέχνη της εποχής μας, του street artist Banksy. Και αν περιμένει κανείς ότι εκεί θα γίνει το στέκι των rich and famous που θα πληρώνουν εκατομμύρια για να αποκτήσουν και να αγγίξουν ένα από τα έργα του μυστηριώδους καλλιτέχνη, πλανάται.
Η έκθεση, που είναι ιδέα του Banksy, θα παραμείνει ανοιχτή για μόλις δύο εβδομάδες και τα έργα τα οποία βρίσκονται σε αυτή, θα πωληθούν σε τιμές από… 10 λίρες! Με αυτό τον τρόπο, ο Banksy ασκεί, για μια ακόμα φορά, σκληρή κριτική στο σύστημα της τέχνης και στην ιδέα του έργου τέχνης ως εμπορικού προϊόντος, ως αγαθού προς κατανάλωση. Και όντως, τα εκθέματα του «Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος» δεν είναι επισκέψιμα!
Οι θεατές μπορούν να παρατηρήσουν τα πολυάριθμα οικιακά αντικείμενα που έχουν διακοσμηθεί από τον ίδιον τον καλλιτέχνη με εικόνες του και εκτίθενται στην προθήκη του καταστήματος. Όμως για να τα αγοράσουν αυτά τα «καλλιτεχνικά προϊόντα» θα πρέπει να μεταβούν σε μία ηλεκτρονική σελίδα αγορών, που ως επίσημη ιστοσελίδα του «Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος» θα λειτουργήσει εντός των προσεχών ημερών.
Σαφής πρόθεση του Banksy είναι να γελοιοποιήσει ξανά την εμπορική αξία του έργου τέχνης. Σε αυτή την υπόθεση συγκλίνει το γεγονός ότι το κατάστημα με τα «προϊόντα» του θα παραμείνει ανοικτό μόλις για λίγες ημέρες και πως η ιστοσελίδα για όποιον θελήσει να τα αγοράσει ακόμη δεν είναι προσβάσιμη στους χρήστες.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει κάτι τέτοιο. Το 2013, για παράδειγμα, είχε πουλήσει πρωτότυπα έργα του στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης -χωρίς, φυσικά, να εμφανιστεί ο ίδιος πουθενά- έναντι 60 δολαρίων, για να δώσει το ίδιο μήνυμα. Και, αφού δεν εισακούστηκε, πέρυσι, κατέστρεψε το έργο «Κορίτσι με το μπαλόνι» (ίσως το διασημότερό του), μόλις είχε πουληθεί, έναντι 860.000 λιρών, σε δημοπρασία στο Sotheby’s.
Από την Έντυπη Έκθεση