Πότε θα δοθούν
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου έρχονται αυξήσεις για 260.000 επικουρικές συντάξεις αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
«Σε εφαρμογή της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ ο νέος ασφαλιστικός νόμος θα προβλέπει αυξήσεις σε 260.000 επικουρικές συντάξεις, που θα επανέλθουν στα επίπεδα προ του Νόμου Κατρούγκαλου.»
» Οι αυξήσεις θα δοθούν μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού από τις αρχές του 2020, αλλά θα έχουν και αναδρομική ισχύ από 4/10/2019, ημέρα έκδοσης της δικαστικής απόφασης», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο Γιάννης Βρούτσης.
Τι προβλέπεται
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ:
• Οι αυξήσεις θα αφορούν 260.000 συντάξεις που είχαν περικοπεί πάνω από το 50% με τον νόμο Κατρούγκαλο.
• Η επιστροφή είναι έως και 120 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο
• Η πληρωμή θα γίνει από τους πρώτους μήνες του 2020 και αναδρομικά από 4/10/2019
• Αυτόματη καταβολή χωρίς αιτήσεις
• Δικαιούνται χρήματα και οι κληρονόμοι
• Κόστος άνω των 250 εκατ. ευρώ αλλά υπάρχει πρόβλεψη στην απόφαση του ΣτΕ ότι σε έκτακτες περιπτώσεις ο προϋπολογισμός μπορεί να ενισχύει τον ΕΦΚΑ.
Αυξήσεις έως και 120 ευρώ
Επί της ουσίας η δήλωση Βρούτση επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ειδικών που προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν τις συνέπειες των αποφάσεων του ΣτΕ.
Για αυξήσεις έως και 120 ευρώ σε 260.000 συνταξιούχους με τη μορφή της επιστροφής μέρους ή και ολόκληρης της μείωσης που είχαν στις επικουρικές τους συντάξεις τον Ιούνιο του 2016, μιλά το ρεπορτάζ στο Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, σχετικά με τον νέο νόμο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για την αποκατάσταση των περικοπών οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα στο σύνολό τους.
Οι όποιες αυξήσεις θα έρθουν από την 1/1/2020, αλλά θα έχουν και αναδρομικά τριών μηνών, καθώς η απόφαση του ΣτΕ ισχύει από τις 4 Οκτωβρίου που δημοσιεύτηκε.
Οι εκδοχές που εξετάζονται
Το σχέδιο που εξετάζεται ήδη στο υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες, την επιστροφή μέρους των μειώσεων σε όσους είχαν περικοπές πάνω από 20%.
Μια εκδοχή είναι να επιστραφεί για παράδειγμα το 50% της μείωσης σε όσους είχαν τις μεγαλύτερες περικοπές όπως οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που έχασαν το 50,7%, της πρώην Τράπεζας Πίστεως που είχαν μείωση 55%, του ΝΑΤ που είχαν μείωση 40,24%.
Αλλη σκέψη που εξετάζεται είναι να μηδενιστεί το κοντέρ και να βρεθεί μέσω αναλογιστικής μελέτης το «νέο μείγμα» των κανόνων βιωσιμότητας των επικουρικών συντάξεων, με στόχο να μη βγαίνει ελλειμματικό το ΕΤΕΑΕΠ.
Δεν αποκλείεται να επιστραφεί το σύνολο των περικοπών σε ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει πολλές εισφορές, με αντίβαρο τις μικρότερες επιστροφές μειώσεων για τους υπόλοιπους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συνταξιούχοι που υπέστησαν τις πιο μεγάλες περικοπές του Ιουνίου του 2016, θα έχουν να κερδίσουν από τον νέο νόμο ένα μικρό ή μεγάλο ποσό επιστροφής από τη μείωση που τους επιβλήθηκε με τον νόμο 4387/2016.