Για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος για διείσδυση 35% των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα έκανε λόγο σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ, Γιάννης Γιαρέντης, μιλώντας στο συνέδριο του Energy Press για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Αποθήκευση.
Ο κ. Γιαρέντης υπογράμμισε ότι οι κύριες προϋποθέσεις αφορούν:
– Πρώτον στη διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων νέων έργων
– Δεύτερον στην αξιοποίηση νέων εργαλείων χρηματοδότησης όπως τα πράσινα ομόλογα
– Τρίτον στην ασφάλεια των πληρωμών και τη θωράκιση του ΕΛΑΠΕ.
Αναφερόμενος στο νέο εργαλείο των εγγυήσεων προέλευσης που μπορεί να αποτελέσει μια νέα πηγή εσόδων για τον ΕΛΕΠΕ, ο κ. Γιαρέντης παρουσίασε για πρώτη φορά το ενεργειακό μείγμα των προμηθευτών για το 2018.
Πιο συγκεκριμένα πέρυσι 5 προμηθευτές, η ΔΕΗ, ο Ήρων, η Μυτιληναίος, η Elpedison και η Eunice, διαφοροποίησαν το ενεργειακό τους μείγμα, προσφέροντας εγγυήσεις προέλευσης στους καταναλωτές τους.
Με βάση τα στοιχεία αυτά το μείγμα του μεγαλύτερου προμηθευτή, της ΔΕΗ περιλάμβανε 30,75% ΑΠΕ και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 638,39 γραμμάρια / Mwh. Το πιο καθαρό μείγμα εμφάνισε η εταιρεία Eunice με 84,97% ΑΠΕ και εκπομπές 138,59 γραμμάρια CO2/ MWh.
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εταιρείες που χρησιμοποίησαν εγγυήσεις προέλευσης τα στοιχεία έχουν ως εξής:
• το μείγμα της Mytilineos περιλάμβανε 35,48% ΑΠΕ και εκπομπές 594,85 γραμμάρια/MWh
• το μείγμα της Ήρων περιλάμβανε 33,61% ΑΠΕ και εκπομπές 612,01 γραμμάρια/MWh
το μείγμα της Elpedison περιλάμβανε 30,11% ΑΠΕ και εκπομπές 644,32 γραμμάρια/MWh
Οι υπόλοιποι προμηθευτές που δεν χρησιμοποίησαν εγγυήσεις προέλευσης εμφανίζουν στο ενεργειακό τους μείγμα ποσοστό ΑΠΕ 28,29% και εκπομπές 661,09 γραμμάρια/MWh
Ο κ. Γιαρέντης τόνισε ότι τα στοιχεία αυτά εφεξής θα δημοσιοποιούνται κάθε χρόνο, ούτως ώστε να τεθούν οι βάσεις και να επέλθει η αναγκαία ευαισθητοποίηση τόσο των εταιρειών όσο και των καταναλωτών, γύρω από την περιβαλλοντική επίπτωση της ενεργειακής μας κατανάλωσης και να δημιουργηθεί κίνητρο για όλους τους stakeholders να γίνουν πιο πράσινοι, μέσα από τις εγγυήσεις προέλευσης ή αλλιώς τα πράσινα πιστοποιητικά.
Καταλήγοντας ο κ. Γιαρέντης τόνισε ότι στο νέο περιβάλλον της αγοράς πράσινης ενέργειας όπως διαμορφώνεται από τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά και τους υψηλούς στόχους για διείσδυση των ΑΠΕ, ο ΔΑΠΕΕΠ θα έχει αυξημένο ρόλο και λόγο.
“Η αγορά της πράσινης χρειάζεται έναν ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος θα αποτελεί σημείο αναφοράς και θετικό καταλύτη για την επίτευξη των στόχων για τη διείσδυση της πράσινης ενέργειας, και ταυτόχρονα θα αποτελεί μια σύγχρονη και ανταγωνιστική εταιρεία που θα παρέχει τα εχέγγυα για την υγιή ανάπτυξη του κλάδου” κατέληξε ο κ. Γιαρέντης.