Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προειδοποιούν – Στο Λονδίνο οι remainers ψάχνουν συμμαχίες για τις εκλογές
«H Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο». Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Michel Barnier, με αυτά τα λόγια, προειδοποιεί πως ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit είναι υπαρκτός.
Εξηγεί ότι αν το βρετανικό Kοινοβούλιο δεν καταφέρει να εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης που πέτυχε η κυβέρνηση Johnson και οι Βρυξέλλες δεν παραχωρήσουν νέα παράταση, ή, εάν δεν υπάρξει σύμπνοια σε νέα εμπορική συμφωνία και δεν δοθεί νέος χρόνος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα έχουμε no deal Brexit.
Και ενώ η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται για την εκλογική αναμέτρηση στις 12 Δεκεμβρίου, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ανακοινώνοντας τη νέα αναβολή του Brexit μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2020, δίνει… χρησμό, λέγοντας ότι θα… προσεύχεται για τους Βρετανούς και τους κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Οι ΕΕ των 27 ενέκριναν επισήμως την παράταση. Μπορεί να είναι η τελευταία. Σας παρακαλούμε, χρησιμοποιείστε με τον καλύτερο τρόπο αυτόν τον χρόνο».
Στο Λονδίνο, πάντως, αυτές τις μέρες, οι προτεραιότητες είναι άλλες. Το ποιος θα είναι στο τιμόνι της χώρας στο 2020. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον σημερινό πρωθυπουργό, Boris Johnson, ωστόσο απέναντί του προβάλλει ένα καινούριο μέτωπο: Αυτό που ενδέχεται να σχηματιστεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τους remainers, δηλαδή τους ψηφοφόρους που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Με δεδομένο ότι ιδιαίτερα οι τελευταίοι -όπως έχει αποδειχθεί- καταλαμβάνουν ένα ποσοστό περίπου 50% του εκλογικού σώματος, μια συνεργασία με άλλες δυνάμεις με σκοπό να εμποδιστεί μια νίκη του Συντηρητικού κόμματος, θα μπορούσε να πετύχει τους σκοπούς της.
Αυτό, άλλωστε, αναφέρει και έρευνα της καμπάνιας εναντίον του Brexit “Best for Britain”. Βάσει αυτής, αν λιγότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του Remain -περίπου 30%- χρησιμοποιούσαν την ψήφο τους με συγκεκριμένη τακτική, θα μπορούσαν να μετατοπίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και να εξασφαλίσουν μία μικρή πλειοψηφία, ενώ εάν το ποσοστό των ψηφοφόρων αυτών που θα ψήφιζαν με στρατηγική ανερχόταν στο 40%, τότε η πλειοψηφία τους θα ήταν πολύ μεγαλύτερη (την υπολογίζουν σε περίπου 36 έδρες). Η έρευνα διενεργήθηκε σε 46.000 πολίτες για το διάστημα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβριο και δημοσιοποιήθηκε σήμερα.
Και αυτό, δεν είναι κάτι που βρίσκεται στη σφαίρα της φαντασίας. Κάτι τέτοιο προσπαθεί να κάνει τις τελευταίες μέρες το κόμμα των Φιλελεύθερων, το οποίο έχει προσεγγίσει το κόμμα των Πρασίνων και το Κόμμα της Ουαλίας, με σκοπό τη δημιουργία εκλογικής συμφωνίας βάσει της οποίας θα τοποθετήσουν κοινούς υποψηφίους, remainers, σε συγκεκριμένες έδρες. Βέβαια, το σημαντικό κομμάτι που θα συμπληρώσει το παζλ είναι οι έδρες του Εργατικού κόμματος στις περιοχές που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ.
Aπό την Έντυπη Έκδοση