Κεφάλαια για την ηλεκτροκίνηση, αλλά και δύο παγκόσμιοι τραπεζικοί κολοσσοί
Κεφάλαια και επενδύσεις Κινέζων φέρνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κίνα, μετά το σημαντικό ταξίδι του στην Σαγκάη.
Επενδύσεις για την ηλεκτροκίνηση, αλλά και δύο παγκόσμιοι τραπεζικοί κολοσσοί, η Bank of China και η ICBC ανοίγουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα, ενώ υπογράφονται συμφωνίες για να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις για τα νέα επενδυτικά σχέδια της Cosco.
Στο περιθώριο της μεγάλης διεθνούς έκθεσης που οργανώνεται στο παραδοσιακό οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Κίνας, τη Σαγκάη, ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικές» τις συνομιλίες που είχε ο ίδιος με μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς της Κίνας που ξεκινούν την παρουσία τους στην Ελλάδα.
Αυτές τις μέρες ανοίγει στην Αθήνα το πρώτο υποκατάστημα της Bank of China που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο και, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «ένα μικρό μέρος του ισολογισμού της να διαθέσει στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό». Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Κίνας (Bank of China), ενώ το ίδιο είναι προγραμματισμένο να κάνει την Τρίτη και με τους επικεφαλής ενός ακόμη μεγάλου πιστωτικού οργανισμού, της ICBC, που επίσης θέλεις να αποκτήσει παρουσία στην Ελλάδα.
Αντισταθμιστικά για Πειραιά και ναυπηγήσεις
«Αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε από το τι συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ότι υπάρχει, σήμερα, μία κυβέρνηση η οποία είναι αποφασισμένη να διευκολύνει τους ξένους επενδυτές, να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να δημιουργήσει πλούτο και ευημερία για όλους τους Έλληνες και να το κάνει -όπως κι εσείς έχετε πολλές φορές τονίσει στις δημόσιες παρεμβάσεις σας- με ένα τρόπο βιώσιμο, με ένα τρόπο που θα σέβεται το περιβάλλον» συμπλήρωσε.
Με τον τρόπο αυτό αλλά και με τα όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεων η ελληνική πλευρά έστειλε στους Κινέζους το μήνυμα ότι η επέκταση της επένδυσης τους στον Πειραιά θα γίνει υπό δύο όρους: Πρώτον τον σεβασμό του περιβάλλοντος και δεύτερον τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, για λογαριασμό των οποίων η κυβέρνηση, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», διεκδικεί αντισταθμιστικά οφέλη.
Για τον λόγο αυτό κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Μέγαρο της Cosco ήταν παρόντες, εκτός από τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, καθώς και οι δήμαρχοι Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και Πειραιά Γιάννης Μόραλης.
«Είχαμε δεσμευτεί ότι εντός δύο μηνών θα εγκρίνουμε το master plan της Cosco, το κάναμε, και αυτή τη στιγμή είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσει αυτή η επένδυση και να μπει σε μία νέα φάση αναβάθμισης του λιμανιού του Πειραιά» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί εκεί μαζί με τον Κινέζο Προέδρο την προσεχή εβδομάδα που ο ΣΙ Τζιπίνγκ θα επισκεφθεί τη χώρα μας.
«Όταν λέμε κάτι, το κάνουμε, δεν λέμε λόγια» είναι η φράση του πρωθυπουργού, ο οποίος, εκτός από το ζήτημα με τα αντισταθμιστικά για τους κατοίκους του Κερατσινίου, προέβαλε αίτημα ανταπόδοσης και για τις μεγάλες δουλειές που δίνουν οι Έλληνες εφοπλιστές στα κινεζικά ναυπηγεία. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν ναυπηγηθεί εκεί πάνω από 1.000 πλοία από Έλληνες πλοιοκτήτες αξίας άνω των 50 δισ. δολαρίων.
«Στην εφοδιαστική αλυσίδα των πλοίων είναι σημαντικό να δούμε ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σε τροφοδοσία πλοίων και μπορούν να συνεργαστούν με Κινέζικα ναυπηγεία ώστε να ανοίξει και με αυτόν τον τρόπο αυτή η αγορά» συμπλήρωσε. «Θα είναι win-win λύση για Έλληνες παραγωγούς, για τα κινέζικα ναυπηγεία και για τους Έλληνες πλοιοκτήτες φυσικά, οι οποίοι θα εξακολουθούν να ναυπηγούν τα πλοία τους στην Κίνα», κατέληξε.