Το επόμενο μεγάλο κόλπο του Jack Ma
Την περασμένη Δευτέρα, όλος ο κόσμος προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει εάν «είναι κάποια γιορτή». Ήταν η μέρα που το εμπόριο, διεθνώς, έδειχνε να κάνει ένα απότομο άλμα προς τα πάνω, σημάδι μάλλον ελπιδοφόρο σε εποχές εμπορικών εντάσεων. Ήταν η “single’s day”, η ημέρα των αδέσμευτων που μάλλον… «εφηύρε» για την Κίνα η Alibaba και έκανε διεθνές trend.
Η εταιρία διαδικτυακού εμπορίου που δημιούργησε από το μηδέν ο φτωχός μεταφραστής από την επαρχία της Κίνας, Jack Ma και έχει εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο κολοσσό, απέδειξε ότι μπορεί να αλλάξει το διεθνές εμπόριο, κάνοντας μάχη με τον ίδιο της τον εαυτό: Με πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 30 δισ. δολάρια σε 24 ώρες μόλις, έχει κάνει το single’s day πιο “hot” ημέρα από την «παραδοσιακή» Black Friday και απέδειξε ότι τα διαδικτυακά events μπορούν να βάλουν «ταφόπλακα» στο παραδοσιακό, με φυσική παρουσία εμπόριο. Για την ακρίβεια, ξεπέρασε τις πωλήσεις από οποιαδήποτε άλλη μέρα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την αμερικανική, είτε πρόκειται για Black Friday, είτε για Cyber Monday, είτε για τις ημέρες των εορτών.
Το… αστείο είναι ότι, εν μέσω εμπορικού πολέμου, τα αμερικανικά προϊόντα λίγο έλειψε να ξεπεράσουν τα κινεζικά. Με τη βοήθεια celebrities όπως η Kim Kardashian που έκανε livestream για το λανσάρισμα του νέου της αρώματος, οι ΗΠΑ ήταν η δεύτερη χώρα προέλευσης των προϊόντων που πουλήθηκαν στη single’s day. Ο Jacob Cooke, CEO της φίρμας e-commerce tech και marketing, WPIC, που βοηθά ξένες μάρκες να πουλήσουν στην Κίνα, λέει ότι οι κατηγορίες προϊόντων που πρωταγωνίστησαν ήταν τα κοσμήματα και τα καθημερινά είδη. «Τα πάντα στην εταιρία μας είχαν άνοδο και μάλιστα μεγάλη σε σχέση με πέρυσι. Δεν υπάρχει καν ένδειξη ότι υπάρχει πτώση για τα αμερικανικά brands, σχολίασε». Είναι αυτό όλο όμως;
Και, αν η Alibaba ξεπέρασε τον σκόπελο του εμπορικού πολέμου, επιστρατεύοντας στο opening gala την Taylor Swift και πουλώντας σε online προσφορές όλων των ειδών τα προϊόντα (αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πούλησε 55 αυτοκίνητα σε μόλις 1 δευτερόλεπτο!) αυτή δεν είναι η τελευταία λέξη του δαιμόνιου ιδρυτή της, του ανθρώπου που είναι μπροστά από τις εξελίξεις, αφού αυτός ήταν που προέβλεψε τον εμπορικό πόλεμο πολύ πριν αυτός συμβεί. Τώρα, ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου, έχει προσλάβει τις Citigroup, JP Morgan και Morgan Stanley. Τι εξετάζει;
Χθες, οι εκπρόσωποι της Alibaba συναντήθηκαν με τις αρχές του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, όπου ετοιμάζεται να γίνει η δημόσια εγγραφή της εταιρίας. Για την ακρίβεια, ετοιμάζεται να… τινάξει τη μπάνκα (ξανά) στον αέρα, καθώς η ΙΡΟ της κινέζικης φίρμας στο χρηματιστήριο της πρώην βρετανικής αποικίας, τοποθετείται ανάμεσα στα 10 με 15 δισεκατομμύρια δολάρια, με το CNBC να επικαλείται πληροφορίες από έμπιστες πηγές που κάνουν λόγο για αρχική δημόσια προσφορά ύψους 13 δισ. Ταυτόχρονα, η Alibaba θα μείνει εισηγμένη στη Νέα Υόρκη όπου πραγματοποίησε την ΙΡΟ της το 2014, που είναι και η μεγαλύτερη της ιστορίας, ως σήμερα, αφού έφτασε σε ύψος τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τώρα, με την εισαγωγή στο Χονγκ Κονγκ, η εταιρία που έχει έδρα το Hangzhou, στην Κίνα, μετακινείται πιο κοντά στο «σπίτι» της, δίνοντας στους επενδυτές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη την ευκαιρία να αγοράσουν μερίδιό της. Και, όπως και να ’χει, εάν τα πράγματα πάνε όπως τα έχει υπολογίσει ο Ma, η εισαγωγή της Alibaba στο Χονγκ Κονγκ θα είναι η μεγαλύτερη της χρονιάς, αφού μέχρι τώρα η κορυφαία ήταν αυτή της Uber, που συγκέντρωσε 8 δισ. δολάρια, τον Μάιο. Παράλληλα, θα αποτελέσει ένα boost για την αγορά του Χονγκ Κονγκ, η οποία επιβραδύνει το τελευταίο διάστημα, λόγω των διαδηλώσεων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ