Η Nasa παραδέχεται ότι μελετά τις κινήσεις ενός αστεροειδούς που ενδεχομένως να συγκρουστεί με τον πλανήτη μας σε δυόμιση χρόνια, απελευθερώνοντας ενέργεια 230 κιλοτόνων.
Ο αστεροειδής ονομάστηκε JF1 και πιστεύεται ότι έχει διάμετρο περίπου 130 μέτρων, όσο και το μέγεθος της πυραμίδας της Γκίζας Ουσιαστικά, δεν είναι τόσο μεγάλος όσο άλλοι που έχουν απειλήσει τον πλανήτη μας, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς κινείται ολομέτωπα προς τη Γη.
Η αυτοματοποιημένη τεχνολογία Sentry του διαστημικού οργανισμού παρακολουθεί τον αστεροειδή από το 2009, όταν εντοπίστηκε ως «κοντινό στη Γη αντικείμενο» (near-Earth object).
Η ενδεχόμενη σύγκρουση του με τον πλανήτη μας, με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, τοποθετείται χρονικά στις 6 Μαΐου του 2022, ενώ η ενέργεια των 230 κιλοτόνων που θα απελευθερώσει σε ένα τέτοιο καταστρεπτικό ενδεχόμενο, θα είναι δεκαπενταπλάσια της έκρηξης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα το 1945 (15 κιλοτόνοι).
Οι πιθανότητες να πέσει ο JF1 στη Γη είναι λίγες (λιγότερες του 0,1%), αφού αναμένεται να εκτραπεί από τηνης.πορεία του, αλλά παραμένει ο νούμερο ένα κίνδυνος.
Όμως λόγω του κινδύνου που συνιστά μια μελλοντική σύγκρουση με αστεροειδή, οι διαστημικοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν τρόπους για να αποτρέψουν μια πιθανότητα σκηνικού… Αποκάλυψης.
Ερευνητές και μηχανικοί διαστημοπλοίων από όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ εργάζονται πάνω σε αυτό το ενδεχόμενο, με σκοπό να βρεθεί μια μέθοδος εκτροπής ενός διαστημικού βράχου ως «μια βιώσιμη μέθοδο πλανητικής άμυνας».