Το πόρισμα της Επιτροπής για τη νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (FED) ήταν πως θα παραμείνει αμετάβλητο στο 0%-0,25% το εύρος διακύμανσης του βασικού της παρεμβατικού επιτοκίου, υποβαθμίζοντας σημαντικά τις εκτιμήσεις της για την αμερικανική οικονομίας.
Στην ανακοίνωσή τους οι αξιωματούχοι της Fed αναφέρουν ότι αυξήθηκε ο κίνδυνος ύφεσης για την αμερικανική οικονομία,ενώ με βάση τις οικονομικές συνθήκες, τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον έως τα μέσα του 2013.
Από το 2008 η τράπεζα διαμηνύει στις αγορές πως δεν θα αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια για “παρατεταμένη περίοδο”. Η επέκταση αυτής της περιόδου, για δύο τουλάχιστον ακόμα έτη, ίσως καταφέρει να δώσει ώθηση στην οικονομία.
Στο ανακοινωθέν της η Fed αναφέρει ακόμη ότι “συζητήθηκαν τα διαθέσιμα εργαλεία που μπορούν να προωθήσουν μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στο πλαίσιο της επιθυμητής σταθερότητας των τιμών” και δηλώνει έτοιμη να αναπτύξει αυτά τα εργαλεία όταν κριθεί αναγκαίο.
“Τα στοιχεία που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας από τη σύνοδο του Ιουνίου δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη μέχρι στιγμής στο έτος
είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις προσδοκίες. Οι οικονομικοί δείκτες σηματοδοτούν μια επιδείνωση στην αγορά εργασίας τους τελευταίους μήνες και η ανεργία έχει αυξηθεί”, προσθέτει.
Πάντως, με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά τη μεγάλη πτώση της Δευτέρας.
Λίγα λεπτά μετά την έναρξη, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωνε άνοδο 1,50%, ενώ ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας κατέγραφε κέρδη της τάξης του 2,11%.
«Νευρική» η αντίδραση της Ευρώπης
Στην Ευρώπη, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου πέρασε ξανά στο “πράσινο”, με τους επενδυτές να ανακτούν κατά τα φαινόμενα την εμπιστοσύνη τους.
Αφού βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση το πρωί, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε τελικά με άνοδο 1,85%, στις 5.164,92 μονάδες.
Στο Παρίσι, το Χρηματιστήριο πέρασε επίσης σε θετικό έδαφος, αφού είχε υποχωρήσει ως και 4% το πρωί. Ο δείκτης CAC 40 έκλεισε τελικά με άνοδο 1,61%, φτάνοντας στις 3.176,19 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax 30 υποχώρησε περαιτέρω σε ποσοστό 0,10%, στις 5.917,08 μονάδες.
Πάντως οι εκτιμήσεις είναι ότι η πρωινή βουτιά των χρηματιστηρίων δεν οφείλεται τόσο στην κρίση χρέους ή την αμερικανική υποβάθμιση, όσο στα επεισόδια στη Βρετανία. Όμως, υπάρχει μια διαφορά. Δεν καίγεται το City το χρηματοοικονομικό κέντρο, αλλά τα φτωχά προάστια στο Βόρειο Λονδίνο και σε διάφορες άλλες πόλεις της Βρετανίας.
Είναι προφανές ότι ο απόφοιτος του Ίτον, κ. Κάμερον, θα πρέπει να αντιμετωπίσει με ηρεμία τα επεισόδια διότι αρκεί μια νέα σπίθα για να γίνει η κατάσταση ανεξέλεγκτη.
Και η Γερμανίδα κυρία Μέρκελ, όπως και ο κ. Σαρκοζί, δεν θα είναι ευχαριστημένοι διότι η «φωτιά» δεν αρκεί να μεταφερθεί η εξέγερση των φτωχών – η οποία είχε ξεκινήσει πέρυσι με τις αυξήσεις στην παιδεία.
Πάντως, μοιάζει θέμα χρόνου η υποβάθμιση της Αγγλίας με τέτοιες ταραχές καθώς το αγγλικό χρέος δεν μπορεί να ελεγχθεί.