Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες, τα funds και οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών
O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luis de Guindos, βλέπει «προκλήσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας». Η Κομισιόν βλέπει ότι ο προϋπολογισμός του 2020 «δεν βγαίνει» και ζητά από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρωζώνης να «συμμορφωθούν». Τα σύννεφα, μοιάζουν πλέον μαύρα και απειλητικά πάνω από την Ευρωζώνη…
Ίσως τα πιο ανησυχητικά μηνύματα, είναι αυτά που έρχονται από την ΕΚΤ. Την ώρα που η Wall Street σπάει το ένα ρεκόρ μετά από το άλλο και οι ελπίδες για ένα εμπορικό deal μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναπτερώνονται, στην Ευρώπη ασχολούνται με το πόσο ευεπηρέαστο είναι το τραπεζικό σύστημα.
Το αμερικανικό δίκτυο CNBC αφιερώνει εκτενή ρεπορτάζ στους κινδύνους της Ευρωζώνης και τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, συμπεραίνοντας -βάσει των όσων σημειώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα- ότι ένα αιφνίδιο σοκ στην αγορά (από οποιονδήποτε, εσωγενή ή εξωγενή παράγοντα), θα μπορούσε να «μολύνει» το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς επενδυτικά funds και ασφαλιστικές ασκούν ήδη πίεση, έχοντας μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνου στο σημερινό περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου.
Αυτές οι ενδείξεις μεγαλύτερης από το κανονικό ανάληψης κινδύνου, αλλά και ο περιορισμός της κερδοφορίας των τραπεζών, -λέει η ΕΚΤ-, είναι σήμερα κάποιες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη. «Οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως και της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί και συνεχίζουν να δημιουργούν προκλήσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», αναφέρει η ΕΚΤ, ενώ ο αντιπρόεδρός της, επισημαίνει ότι «καθώς το περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου υποστηρίζει τη συνολική οικονομία, βλέπουμε παράλληλα μία αύξηση στην ανάληψη κινδύνου, η οποία, μεσοπρόθεσμα, θα μπορούσε να δημιουργήσει προκλήσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
Και ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει περαιτέρω επιδείνωση στην κερδοφορία των τραπεζών στην Ευρωζώνη, η Κομισιόν «βλέπει» ότι τα προσχέδια προϋπολογισμού που έχουν ετοιμάσει για την επόμενη χρονιά οι κυβερνήσεις των κύριων οικονομιών Γαλλίας και Ιταλίας, καθώς και αυτών των Ισπανίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Σλοβενίας, Σλοβακίας και Φινλανδίας, ενέχουν τον κίνδυνο παραβίασης των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς θα μπορούσε να μην επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους και του ελλείμματος.
Αν και τονίζεται μετ’ επιτάσεως πως για πρώτη φορά από το 2002 κανένα κράτος της Ευρωζώνης δεν υπόκειται στη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis τονίζει ότι «αυτά που μας ανησυχούν περισσότερο είναι τα επίπεδα χρέους που είναι υψηλά και δεν μειώνονται αρκετά γρήγορα». Και επισημαίνει με νόημα ότι «καθώς οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης επηρεάζονται αρνητικά από αυξανόμενους κινδύνους, είναι καθησυχαστικό που χώρες της Ευρωζώνης όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες χρησιμοποιούν το δημοσιονομικό περιθώριο για να στηρίξουν τις επενδύσεις. Ωστόσο, οι χώρες αυτές έχουν τη δυνατότητα να κάνουν περισσότερα».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ