Ο πλανήτης έχει “χορτάσει” από διακηρύξεις καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, ενώ αυτό που επείγει είναι οι άμεσες και δραστικές περικοπές των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς σύμφωνα με νέα ευρήματα των Ηνωμένων Εθνών τα επίπεδα συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ το 2018.
Ήδη, το προηγούμενο έτος έφερε καταστροφικούς τυφώνες, πρωτοφανούς έντασης πυρκαγιές και κύματα καύσωνα, αναγκάζοντας εκατομμύρια διαδηλωτών να βγουν στους δρόμους για να απαιτήσουν μεγαλύτερη προσοχή σε ένα πρόβλημα που φαίνεται όλο και πιο επείγον.
Εν μέσω αυτής της αυξανόμενης πίεσης για δράση, η σημερινή έκθεση του ΟΗΕ προσφέρει μια ζοφερή εκτίμηση για το πόσο “εκτροχιασμένος” παραμένει ο κόσμος σε σχέση με τους κλιματικούς του στόχους. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν έως και 3,9 βαθμούς Κελσίου (7 βαθμούς Φαρενάιτ) μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το “χάσμα των εκπομπών” των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αξιολογεί τη διαφορά μεταξύ της σημερινής πορείας του πλανήτη και των αναγκαίων αλλαγών για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015.
Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ υπολογίζει ότι οι παγκόσμιες εκπομπές ρύπων θα πρέπει να μειώνονται κατά 7,6% ετησίως έως και το 2030, προκειμένου να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η ωμή πραγματικότητα είναι πως οι εκπομπές, παρά τις διεθνείς συμφωνίες και τους φιλόδοξους στόχους, αυξάνονται κατά μέσο όρο κατά 1,5% ετησίως την τελευταία δεκαετία, ενώ “χτύπησαν κόκκινο” το 2018 στα 55,3 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού η διεθνής κοινότητα έχει θέσει ως στόχο να περιορίσει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε “αρκετά χαμηλότερα” των 2 βαθμών Κελσίου και ει δυνατόν στους 1,5 βαθμούς. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα ωστόσο οδεύουμε προς αύξηση κατά 3,2 βαθμούς Κελσίου και οι προοπτικές διαγράφονται «θλιβερές», αν κι ο ΟΗΕ επιμείνει ότι εάν υπάρξει άμεση κινητοποίηση ο στόχος του 1,5 βαθμού εξακολουθεί να είναι εφικτός.
Σημειώνεται ότι πέρυσι το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση ότι εάν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί περισσότερο από 1,5 βαθμό, θα ενισχυθεί η συχνότητα και η ένταση των κυμάτων καύσωνα, αλλά και ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι καταιγίδες και οι πλημμύρες.