Διήμερο εκδηλώσεων σε θέματα καταδυτικού τουρισμού διοργανώνουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε., στο πλαίσιο της πράξης ΑΝΔΙΚΑΤ (ΑΝΔΙΚΑΤ: Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου ‐Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού» του Προγράμματος Συνεργασίας ΙNTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020).
Το διήμερο υπηρετεί το στρατηγικό σχέδιο δημιουργίας καταδυτικών πάρκων σε Κάλυμνο, Λέρο, Πάρο, Νάξο. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες περιοχές, ως εργαλείου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διατήρηση της φυσικής και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα του καταδυτικού, εμπλουτίζοντας και διαφοροποιώντας τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες. Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο. Π
ιο συγκεκριμένα:
Την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019: η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως κύριος δικαιούχος της Πράξης, διοργανώνει την 2η Εκδήλωση Συμμετοχικών Διαδικασιών, στην οποία θα προσκληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς που σχετίζονται με τη θαλάσσια και καταδυτική δραστηριότητα στα Δωδεκάνησα, με σκοπό την αξιοποίηση γνώσης και εμπειρίας των συμμετεχόντων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων σε θέματα καταδυτικού τουρισμού και προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διαχείριση συγκρούσεων μεταξύ τους και τον αποτελεσματικό συντονισμό των φορέων με αρμοδιότητες στη διαχείριση καταδυτικού τουρισμού και προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2019: η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. διοργανώνει ένα Εργαστήριο για τον Καταδυτικό Τουρισμό, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και την ανάπτυξη στρατηγικών αξόνων για την προώθηση και δικτύωση του τουριστικού προϊόντος, με συμμετοχή και ξένων φορέων εξειδικευμένων στον καταδυτικό τουρισμό. Στόχος αυτού του Εργαστηρίου είναι να καταστεί δυνατή η μεταφορά των εφαρμοσμένων πρακτικών και της τεχνογνωσίας από τους Κυπρίους δικαιούχους του έργου στους Έλληνες και, κυρίως, ολόκληρο το εταιρικό σχήμα να αξιοποιήσει την εμπειρία των διεθνών οργανισμών πιστοποίησης κατάδυσης καθώς και των ξένων φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κατάδυσης και έχουν εμπειρία στη διαχείριση καταδύσεων σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε διεθνές επίπεδο.
Ανάμεσα στους ομιλητές περιλαμβάνονται πολιτικοί της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι αναγνωρισμένων θαλάσσιων πάρκων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διεθνών οργανισμών πιστοποίησης κατάδυσης και έργων με παρόμοια θεματική στο πλαίσιο άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθώς και ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες στον τομέα της θαλάσσιας έρευνας προκειμένου να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους.
Ο σχεδιασμός για την δημιουργία καταδυτικών πάρκων εντάσσεται στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ 85%) και από εθνικούς πόρους (15%). Έχει διάρκεια τρία χρόνια και συνολικό προϋπολογισμό 3.273.694,83 ευρώ εκ των οποίων 571.390 αντιστοιχούν στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και 310.130 ευρώ στην ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.
(Πηγή: www.koinignomi.gr)