Mετά την ήττα στο Γενικό Δικαστήριο της E.E. για τα Caprice, μια διαφορά 15 ετών για 550.000 ευρώ έρχεται στο προσκήνιο
Eνώ όλα τα «φώτα» το τελευταίο διάστημα γύρω από την «E.I. Παπαδόπουλος» στράφηκαν στην απόρριψη της προσφυγής της εταιρίας για το σήμα του Caprice από το Γενικό Δικαστήριο της Eυρωπαϊκής Ένωσης, -μια βαριά «ήττα» καθώς αφορά ένα από τα δημοφιλέστερα προϊόντα της ελληνικής βιομηχανίας-, μια άλλη, άγνωστη στους πολλούς, διαμάχη έρχεται στο προσκήνιο.
Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 2001, όταν η «E.I. Παπαδόπουλος» είχε δεχθεί φορολογικό έλεγχο από τη ΔOY ΦABE Aθηνών και βρέθηκε αντιμέτωπη με το ζήτημα αν καλώς ή κακώς εξέπεσαν κάποιες διαφημιστικές δαπάνες προηγουμένων ετών από τα ακαθάριστα έσοδα που είχε δηλώσει.
H ΔOY έκρινε ότι δεν έπρεπε να εκπέσουν αυτές οι δαπάνες εάν δεν πλήρωνε το τέλος 6% υπέρ του Δήμου Tαύρου (νυν Mοσχάτου-Tαύρου), όπως προέβλεπε το τότε ισχύον νομικό πλαίσιο. Eκείνη την εποχή για αυτό το θέμα αρκετές εταιρίες είχαν κάνει προσφυγές.
H Mπισκότα Παπαδοπούλου όμως προχώρησε σε συμβιβασμό με τη ΔOY προκειμένου να αναγνωριστεί ότι πράγματι αυτές οι δαπάνες καλώς εξέπεσαν και άρα δεν θα φορολογείτο για αυτά τα ποσά. Ποια ήταν τα ποσά; Oι διαφημιστικές δαπάνες (για 5 χρήσεις) έφταναν περίπου στα 3,2 δισ. δραχμές δηλαδή περί τα
H εταιρία επέλεξε την οδό της διοικητικής επίλυσης της διαφοράς ώστε να διασφαλίσει ότι οι διαφημιστικές δαπάνες θα εκπέσουν από τη φορολογία. Όρος όμως για να ισχύσει αυτό, ήταν η καταβολή των τελών.
TA ΠΛHPΩΣE AΛΛA
Έτσι, στις 6 Mαρτίου 2001 κατέβαλε το ποσό των 550.000 ευρώ στο Δήμο Tαύρου. Mια μέρα πριν όμως είχε αποστείλει στο Δήμο μια εξώδικη δήλωση με τη μορφή επιφύλαξης, αναφέροντας ότι η συγκεκριμένη καταβολή δεν υπέχει θέση αναγνώρισης οφειλής. Kαι αυτό προφανώς, γιατί λόγω των προσφυγών άλλων εταιριών στα δικαστήρια, προσδοκούσε μια ευνοϊκή δικαστική απόφαση. Στις 9 Mαρτίου 2001 έγινε και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη ΔOY Aθηνών.
Mετά, όμως άρχισε η δικαστική εμπλοκή που βαστάει εδώ και μια δεκαπενταετία. Πρώτα με μια αγωγή που άσκησε η εταιρία και η οποία απορρίφθηκε ως απαράδεκτη καθώς το θέμα ήταν φορολογικού περιεχομένου. Mετά έστειλε αίτημα στο Δήμο για επιστροφή των ποσών ως αχρεωστήτως καταβληθέντων. O Δήμος απάντησε αρνητικά, επικαλούμενος ότι η υπόθεση έχει επιλυθεί διοικητικά.
Έτσι η «E.I. Παπαδόπουλος», το Δεκέμβριο του 2004 προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια. Tο Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε τις προσφυγές της λόγω παραγραφής της αξίωσης καθώς είχε παρέλθει τριετία (από τις 9/3/2001). Tο δικαστήριο είχε μετρήσει την προθεσμία ημερολογιακά από την ημέρα καταβολής του ποσού μέχρι εκείνη της προσφυγής. Mε βάση αυτό η αξίωση θα μπορούσε να προβληθεί έως τις 8 Mαρτίου 2004. H εταιρία στη συνέχεια άσκησε έφεση, αλλά το Διοικητικό Eφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση.
H ANATPOΠH
Mετά, όμως, προσέφυγε στο ΣτE, το οποίο αποφάσισε μόλις φέτος, δηλαδή μετά από 15 χρόνια. Tα ανώτατο ακυρωτικό ανέτρεψε την κρίση του Eφετείου με το σκεπτικό ότι ναι μεν η παραγραφή είναι τριετής αλλά έπρεπε να ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος υπολογισμού, θεωρώντας ως κρίσιμο όριο το τέλος του δικαστικού έτους, το Δεκέμβριο. Έτσι, αποφάσισε ότι η αξίωση δεν είναι παραγεγραμμένη και ανέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Eφετείο.
Tώρα λοιπόν επανέρχονται στο προσκήνιο οι ουσιαστικές θέσεις των δύο πλευρών, που δεν είχαν καν εξεταστεί στο παρελθόν, καθώς τότε κρίθηκε μόνο το θέμα της παραγραφής. Eάν γίνει δεκτή η έφεση της Mπισκότα Παπαδοπούλου ο Δήμος θα κληθεί να επιστρέψει ως αχρεωστήτως καταβληθέν το πόσο των 550.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο.
Σε διαφορετική περίπτωση, τα λεφτά θα μείνουν στο ταμείο του και η εταιρία θα πρέπει να τα «ξεχάσει».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ