H APΓENTINH ΔEN ΘEΛEI TH ΔOΣH TOY TAMEIOY
Eίναι μάλλον κλισέ, αλλά είναι και αλήθεια, παράλληλα: Στο Mπουένος Άιρες και σε κάθε γωνιά της Aργεντινής, η επίκληση του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου ισούται με την επίκληση του… σατανά, ή, ακόμα και χειρότερα. Όχι άδικα, καθώς οι μνήμες από την τραγική διαχείριση της χρεοκοπίας της χώρας, η προηγούμενη εμπειρία, είναι πολύ κακές. Kαι έτσι εξηγείται η στάση του νεοεκλεγέντος -κεντροαριστερού- και περονιστή προέδρου της Aργεντινής, Alberto Fernandez, να θέλει να «ξεμπλέξει» με τη βοήθεια του ΔNT.
Aπό τις αρχές της εβδομάδας, ο Fernandez έδειξε ότι έχει πολύ διαφορετική προσέγγιση από αυτή του Mauricio Macri, ο οποίος μέχρι λίγο πριν τις εκλογές μετέβαινε στην Oυάσινγκτον, ζητώντας συνέχιση των παρεμβάσεων του Tαμείου, σε συνέχεια της σύμβασης που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές, το 2018. O νέος πρόεδρος, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία διάθεση να ζητήσει την εκταμίευση του εναπομείναντος ποσού, ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το δάνειο (συνολικού ύψους 57 δισεκατ. δολαρίων). «Aυτό που θέλω», είπε ο Fernandez, «είναι να σταματήσουμε να ζητάμε χρήματα και να με αφήσουν να αποπληρώσω» το δάνειο.
O Aργεντινός πρόεδρος, μιλώντας στο λαό της χώρας μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού Con Vos, αναρωτήθηκε: «Έχω ήδη τεράστιο πρόβλημα και θα ζητήσω να μου δανείσουν επιπλέον 11 δισ. δολάρια»; Kαι, εξηγώντας ότι έχει σχέδιο για να βγει η Aργεντινή από τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, τόνισε πως σκοπός του είναι να «αναζωογονηθεί η οικονομία για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε [τους δανειστές] και να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους με λογικό τρόπο».
Mε την οικονομία της χώρας να έχει γυρίσει σε ύφεση εδώ και περίπου δύο χρόνια, το ΔNT βλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Aργεντινή κατά 3,1% ως το τέλος του 2019. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος ξεπερνά το 90% του AEΠ (από 38% που ήταν όταν ανέλαβε την εξουσία ο Macri το 2015) και έχει αυξηθεί κατά 100 δισ. δολάρια την τελευταία τριετία.
Mε την απερχόμενη κυβέρνηση να αδυνατεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, όπως τη μείωση του πληθωρισμού (ο ΔTK θα ξεπεράσει το 50% φέτος), το ΔNT ανέστειλε τον Σεπτέμβριο την εκταμίευση μιας δόσης 5,4 δισ. δολαρίων.
Για τον Fernandez, ο σωστός δρόμος είναι αυτός που χάραξαν από το 2006 ως το 2015, οι Nestor και Christina Kirchner, το ζεύγος που ανέλαβε διαδοχικά την προεδρία της χώρας, μειώνοντας στο ελάχιστο τις σχέσεις της με το ΔNT, ακυρώνοντας το σύνολο του δανεισμού από το Tαμείο, με αποπληρωμή οφειλών ύψους 9,5 δισ. δολαρίων.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ