Η Εσθονία ετοιμάζεται να υιοθετήσει από την 1η Ιανουαρίου το ευρώ, θεωρώντας ότι το κοινό νόμισμα θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομία και την απασχόληση στη χώρα, σε μια περίοδο που η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σοβαρότερη οικονομική κρίση από τη δημιουργία της, το 1999, λόγω των υψηλών χρεών των χωρών-μελών της.
Η βαλτική χώρα θα γίνει το 17ο μέλος της ευρωζώνης και η τρίτη πρώην κομμουνιστική χώρα που υιοθετεί το ευρώ, μετά τη Σλοβενία, το 2007, και τη Σλοβακία, το 2009. Όλες μαζί οι χώρες της ευρωζώνης συνιστούν μια από τις ισχυρότερες οικονομικά και εμπορικά δυνάμεις αφού το ΑΕΠ της ευρωζώνης ανερχόταν πέρσι στα 8.956 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, μικρότερο μεν από των ΗΠΑ που κατέχουν την πρώτη θέση στην παγκόσμια οικονομία, αλλά μεγαλύτερο από της Κίνας και της Ιαπωνίας.
Η πλειοψηφία του 1,3 εκατομμυρίων Εσθονών βλέπει θετικά την αντικατάσταση της κορώνας από το ευρώ. Η κορώνα είχε αντικαταστήσει το σοβιετικό ρούβλι το 1992. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα με εντολή της κυβέρνησης, το 52% εγκρίνει την υιοθέτηση του ευρώ ενώ το 39% διαφωνεί με την απόφαση αυτή. Μια ανεξάρτητη δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι 49% των Εσθονών εγκρίνουν το ευρώ ενώ το 43% δεν επιθυμούν την αντικατάσταση του εθνικού νομίσματός τους. Εντυπωσιάζει το γεγονός πως το Εσθονικό Ευρώ κόβεται στην Φιλανδία.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Εσθονίας θεωρεί ότι το πέρασμα στο ευρώ θα προσφέρει πλεονεκτήματα και ότι είναι ένα “λογικό βήμα” για μια μικρή οικονομία. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιούχαν Παρτς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η υιοθέτηση του ευρώ “θα επιταχύνει την ανάπτυξη κατά 0,15%-1% το χρόνο τα επόμενα είκοσι χρόνια”.
“Το εξωτερικό εμπόριό μας αφορά κατά 80% χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κοινή αγορά είναι συμφέρουσα για όλους μας. Επιτρέπει στους Εσθονούς επιχειρηματίες να πωλούν ευκολότερα τα προϊόντα τους, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας”, πρόσθεσε ο Εσθονός υπουργός.
Η “Τίγρη της Βαλτικής”, όπως ονομάζεται η Εσθονία λόγω της εντυπωσιακής ανάπτυξής της, είχε επιχειρήσει και το 2007 να υιοθετήσει το ευρώ αλλά αναγκάστηκε να το αναβάλει λόγω του πολύ υψηλού πληθωρισμού της. Αμέσως μετά την έπληξε η οικονομική κρίση και η οικονομία της υποχώρησε κατά 14,1% το 2009, μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις στον κόσμο.
Ωστόσο, το ΑΕΠ αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,5% το 2010 και κατά 3,9% το 2011. Το δημοσιονομικό έλλειμά της ήταν στο 1,7% του ΑΕΠ το 2009 και φέτος εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 1,3% για να ξανανέβει στο 1,6% το 2011.
“Η παρούσα κατάσταση δείχνει με σαφήνεια ότι πολλές άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε να έχουν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, όπως η Εσθονία”, δήλωσε ο Άντρους Σάαλικ, ο επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών του υπουργείου Οικονομικών.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο Άντι Ποολάμετς, ο επικεφαλής ενός μικρού αντιευρωπαϊκού κινήματος που τάσσεται κατά του ευρώ, υποστηρίζει ότι η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος είναι μια πολύ δυσμενής κίνηση για την Εσθονία. “Στα 48 χρόνια που περάσαμε στη ζώνη του ρουβλίου, η δυνατότητα λήψης αποφάσεων εκ μέρους μας ήταν σχεδόν μηδενική και το ίδιο θα γίνει με την ευρωζώνη”, είπε, διερωτώμενος “για πόσο καιρό θα μπορεί να διατηρηθεί ένα σύστημα του οποίου ουσιαστικά κανένα μέλος δεν σέβεται τα κριτήρια του Μάαστριχτ ή τις απαιτήσεις της συνθήκης σταθερότητας;”.
Ο πρωθυπουργός Άντρους Άνσιπ επιμένει ότι η υιοθέτηση του ευρώ “θα φέρει σταθερότητα και το τέλος των εικασιών περί υποτίμησης της κορώνας”.
“Η Εσθονία θα έχει ένα νόμισμα αναγνωρισμένο διεθνώς. Δεν θα χρειάζεται πλέον να δικαιολογούμε την αξία της”, υποστήριξε ο 54χρονος επιχειρηματίας Άντριους Σόοσαρ. Όμως ο συνταξιούχος δάσκαλος Λίιβι Κουτ δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. “Παρατήρησα ότι οι τιμές αυξήθηκαν και νομίζω ότι θα ανέβουν κι άλλο όταν έρθει το ευρώ. Δεν καταλαβαίνω την ανάγκη της αλλαγής”, είπε ο 70χρονος.