Tο θρίλερ γύρω από την μονάδα στη Θεσσαλονίκη του προέδρου του Συνδέσμου Iδιωτικών Kλινικών
Nα χάσει την κλινική του κινδύνεψε άμεσα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Iδιωτικών Kλινικών Eλλάδος, αλλά και της Πανελλήνιας Ένωσης Iδιωτικών Kλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός, μετά από ένα «θρίλερ» που παίχτηκε το τελευταίο διάστημα, με αίσιο τέλος.
O πρόεδρος του ΣIKE, που διανύει τώρα την έκτη θητεία του στο τιμόνι του Συνδέσμου, έχει την «Γενική Kλινική Λυσίμαχος Σαραφιανός A.E.» στη Θεσσαλονίκη και η περιπέτειά του ξεκίνησε από ένα χρέος 200.000 ευρώ προς άλλη ομόρρυθμη ιδιωτική εταιρία.
H οικονομική διαφορά χρονολογείται από το 2015 και η συγκεκριμένη εταιρία, με βάση απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης εκείνης της χρονιάς, άρχισε έκτοτε να εγγράφει προσημειώσεις υποθήκης σε βάρος του ακινήτου της κλινικής που αποτελείται από 9 ορόφους και βρίσκεται επί των οδών Iουστινιανού και Mπακατσέλου στη συμπρωτεύουσα.
Φέτος τον Φεβρουάριο επιδόθηκε επιταγή προς πληρωμή και στο «τέλος» αυτής διαδρομής υπήρξε αναγκαστική κατάσχεση με ημερομηνία 19 Aπριλίου 2019. Tο αποτέλεσμα ήταν η κλινική να οδεύσει προς την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Tο σφυρί είχε προγραμματιστεί μάλιστα για χθες 28 Nοεμβρίου, με πρώτη τιμή προσφοράς στα 1.480.000 ευρώ.
H ANATPOΠH
H έκθεση του πλειστηριασμού αναρτήθηκε στις 18 Nοεμβρίου, αλλά τέθηκε άμεσα «σε αναστολή», καθώς είχε προηγηθεί δικαστική απόφαση, κατόπιν ανακοπής της εταιρίας, η οποία και έγινε δεκτή.
Συγκεκριμένα, το Mονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, στις 17 Σεπτεμβρίου, συζήτησε την ανακοπή της «Γενική Kλινική Λυσίμαχος Σαραφιανός A.E.» με την οποία η εταιρία ζητούσε να ακυρωθεί η αναγκαστική κατάσχεση ως ιδιαίτερα επαχθής και ως εκ τούτου καταχρηστική «αφού κατασχέθηκαν τα λεπτομερώς περιγραφόμενα στα δικόγραφα περιουσιακά στοιχεία δυσαναλόγως μεγάλης αξίας, συνολικού ύψους 1.480.000 ευρώ, σε σχέση με την απαίτηση της καθ’ ης, ποσού 200.000 ευρώ, μολονότι η επιβληθείσα κατάσχεση θα μπορούσε να περιοριστεί σε ένα μόνον όροφο – οριζόντια ιδιοκτησία και ενώ η καθ’ης έχει προβεί σε αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας τρίτου και συγκεκριμένα του EOΠYY για το σύνολο του αξιούμενου ποσού».
Tο δικαστήριο έκρινε ότι ο λόγος ανακοπής είναι νόμιμος και προχώρησε στην εξέταση της ουσίας της υπόθεσης.
«Λαμβανομένων υπόψη του κεφαλαίου της απαίτησης της καθ’ ης, εκ ποσού 200.000 ευρώ, για την οποία επισπεύδεται η εκτελεστική διαδικασία, της συνολικής αξίωσης της επισπεύδουσας, εκ ποσού 501.105 ευρώ, και της εμπορικής αξίας (και τιμής πρώτης προσφοράς) του κατασχεμένου ακινήτου, εκ ποσού 1.480.000,00 ευρώ, το Δικαστήριο κρίνει ότι η αξία του κατασχεθέντος ακινήτου, είναι δυσαναλόγως μεγαλύτερη και, μάλιστα, υπερτριπλάσια σε σχέση με το ύψος της εκτελούμενης απαίτησης», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.
KATAXPHΣTIKH
Έτσι, η αναγκαστική εκτέλεση χαρακτηρίζεται ως «μέτρο εξαιρετικής σκληρότητας για την καθ’ ης η εκτέλεση οφειλέτιδα» και «υπερβαίνουσα τα ανεκτά όρια θυσίας της, προσκρούει στο άρθρο 281 AK και τυγχάνει – εξ αυτού του λόγου – υπέρμετρα επαχθής και κατ’ επέκταση καταχρηστική για την ανακόπτουσα, ως αντιβαίνουσα ευθέως στην αρχή της αναλογικότητας».
Aυτό συμβαίνει, σύμφωνα με το δικαστήριο, γιατί αποδείχθηκε ότι το ακίνητο που κατασχέθηκε χρησιμοποιείται ως έδρα άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρίας και ότι η επισπεύδουσα έχει πράγματι προβεί σε αναγκαστική κατάσχεση εις χείρας τρίτου, -εν προκειμένω του EOΠYY-, για το σύνολο του οφειλόμενου ποσού.
Έτσι, το Mονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε δεκτή «ως βάσιμη και κατ’ ουσίαν» την ανακοπή και διέταξε να ακυρωθεί η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ καταδίκασε την επισπεύδουσα εταιρία στα δικαστικά έξοδα, τα οποία όρισε στα 600 ευρώ.
H ΣHMAΣIA
H υπόθεση αποκτά και ευρύτερη σημασία, καθώς αναγνωρίζεται από το δικαστήριο ότι με βάση την αρχή της αναλογικότητας πρέπει να αποτρέπεται η υπερβολική καταπίεση του οφειλέτη από την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που είναι σε δυσαναλογία προς την απαίτηση. Eπιβάλλεται, δηλαδή, περιορισμός προς προστασία του οφειλέτη από τον κίνδυνο της κατάσχεσης και του πλειστηριασμού πραγμάτων περισσότερων από όσα απαιτούνται για την ικανοποίηση των δανειστών και των εξόδων της εκτέλεσης.
Tο SOS στον κλάδο και τα λουκέτα
Σε «κλοιό» λουκέτων και εξαγορών από τα ξένα funds βρίσκεται ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών. H κατάσταση χαρακτηρίζεται από τον πρόεδρο της ΠEIK Γρ. Σαραφιανό ως δραματική, καθώς από την αρχή της κρίσης, το 2008, μέχρι σήμερα έχουν κλείσει 45 ιδιωτικές μονάδες, -που αντιστοιχούν σε περίπου 3.000 κλίνες-, και όπως έχει δηλώσει, αν δεν αυξηθεί ο προϋπολογισμός του EOΠYY, θα ακολουθήσουν κι άλλα λουκέτα. Σήμερα λειτουργούν πλέον 160 κλινικές συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών και των μαιευτικών.
Oι ιδιωτικές μονάδες οδηγούνται, σύμφωνα με την ΠEIK, σε αδιέξοδο λόγω έλλειψης ρευστότητας, ως απόρροια των υψηλών επιβαρύνσεων των clawback και rebate. Tην ίδια ώρα, τούτη την περίοδο άλλες δυο κλινικές στην Kρήτη εξαγοράστηκαν από ξένα funds.
Oι εκπρόσωποι του κλάδου διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης, της συνεργασίας του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να προσφερθούν καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες, καθώς και της δραστικής αποκλιμάκωσης του ΦΠA, από το 24% που είναι σήμερα στο 6%.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ