Το Εργαστήριο Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ διοργανώνει διεθνή ημερίδα για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας σε κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (Nearly Zero Energy Buildings – NZEBs), ην Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο The MET, στη Θεσσαλονίκη.
Η ημερίδα με τίτλο «Towards an efficient implementation of storage in buildings. Experiences and good practice» γίνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου Interreg Balkan MED με τίτλο «PV-ESTIA, Eπαυξάνοντας την αποθήκευση ενέργειας σε κτήρια με φωτοβολταϊκά» (Enhancing storage integration in buildings with photovoltaics).
Σκοπός του έργου PV-ESTIA που υλοποιείται σε 4 χώρες (Ελλάδα, Κύπρο, Β. Μακεδονία και Βουλγαρία) είναι η προώθηση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες σε κτήρια με φωτοβολταϊκά (ΦΒ), συνεκτιμώντας και τις θερμικές και τις ηλεκτρικές ανάγκες του κτηρίου.
Αναλυτικά οι πρωταρχικοί στόχοι του έργου είναι να:
• Ενισχύσει την ενσωμάτωση υβριδικών συστημάτων με ΦΒ και με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας στο κτηριακό περιβάλλον σε 5 πιλοτικές περιοχές, διευκολύνοντας έτσι τη μετάβαση σε κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, • Αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει προβλήματα στην ανάπτυξη τέτοιων υβριδικών συστημάτων, • Παράσχει νέες λύσεις ενεργειακής διαχείρισης για οικιακά και εμπορικά κτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τις αλληλεπιδράσεις με το ηλεκτρικό δίκτυο, • Μετατρέψει τα κτήρια σε ελεγχόμενες πηγές ενέργειας, • Σχεδιάσει και να προτείνει κατάλληλες πολιτικές και κανονισμούς.
Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιάσει τις εμπειρίες από την εφαρμογή της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε παραγωγούς καταναλωτές (prosumers) σε χώρες της Βαλκανικής και της Ευρώπης, τα θεσμικά πλαίσια που ισχύουν, αλλά και τις προοπτικές για τη μετάβαση σε ένα σύγχρονο και ευφυές δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Την ίδια στιγμή, στοχεύει να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης ειδικών από Ευρωπαϊκές χώρες και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών πάνω στα θέματα που αφορούν στις εφαρμογές της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε κτήρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας και σε ενεργειακές κοινότητες.
Σημειώνεται ότι η συμμετοχή είναι ελεύθερη, απαιτείται όμως εγγραφή μέσα από τον παρακάτω σύνδεσμο. https://www.eventbrite.com/e/83953367783