Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αφορά στη χορήγηση του επιδόματος γέννας ύψους 2.000 ευρώ απευθύνεται και στις ανασφάλιστες μητέρες ενώ τίθενται κάποιες προϋποθέσεις καθώς και εισοδηματικά κριτήρια.
Η χορήγηση του επιδόματος συνεπάγεται η υποχρεωτική εγγραφή στο σχολείο των παιδιών των οικογενειών εκείνων που δικαιούνται το επίδομα για το νεογέννητο παιδί. Επίσης υπάρχει η προϋπόθεση της δεκαετούς νόμιμης παραμονής στη χώρα των πολιτών τρίτων χωρών προκειμένου να λάβουν το συγκεκριμένο επίδομα.
Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια
Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος γέννας ορίζονται ως εξής:
– Στις 40.000 ευρώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες
– Στις 60.000 ευρώ για ένα ζευγάρι
– Στις 70.000 ευρώ μικτά για οικογένεια με ένα παιδί, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου.
Όπως τόνισε η υφυπουργός Εργασίας ,Δόμνα Μιχαηλίδου «το επίδομα θα δίνεται καθολικά, με μόλις το 1% των πιο πλούσιων να μένει εκτός».
Σε δύο δόσεις το επίδομα
Όπως δήλωσε η αρμόδια υφυπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, το επίδομα αυτό είναι δημογραφικού και όχι προνοιακού χαρακτήρα και θα δοθεί από το 2020 σε δύο δόσεις, το ύψος των οποίων δεν έχει ακόμα «κλειδώσει». Το νομοσχέδιο πρόκειται σήμερα να τεθεί προς διαβούλευση.
Το πρώτο μέρος του επιδόματος θα καταβάλλεται κατά τον τοκετό, ενώ το δεύτερο έξι μήνες μετά.
Τα σενάρια είναι να δίνονται 1.500 και 500 ευρώ ή 1.000 και 1.000 σε κάθε δόση. Οι δύο δόσεις του επιδόματος θα χορηγούνται από τον ΟΠΕΚΑ και βασική επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας είναι το συντομότερο δυνατό το συγκεκριμένο επίδομα να χορηγείται ψηφιακά.