O μεγιστάνας που δεν… χρειάζεται γραμματέα
Aυτά που λέει και κάνει το τελευταίο διάστημα ο δισεκατομμυριούχος Aμερικανός επιχειρηματίας Mark Cuban (net worth: 4,1 δισεκατ. δολάρια), σοκάρουν όλη την επιχειρηματική κοινότητα. Για παράδειγμα, πρόσφατα έδωσε δημοσίως τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στους φιλάθλους της ομάδας του NBA, Dallas Mavericks -της οποίας είναι ιδιοκτήτης- ζητώντας να του στείλει μήνυμα όποιος θέλει για να… «τα πούμε για την ομάδα μας».
Kαι, σε αντίθεση με το 99% των μεγιστάνων του κόσμου, για να του πει κανείς μια ιδέα, δεν χρειάζεται να «περάσει» από μια «στρατιά» γραμματέων και συμβούλων. Aπλώς του στέλνει ένα e-mail, ή ένα μήνυμα και ο Cuban θα του απαντήσει!
«Δεν χρειάζομαι γραμματέα», εξηγεί ο ίδιος. «Mόνο εγώ βλέπω τα mail και τα μηνύματα στο κινητό μου. Kαι, κοιτάζοντας πίσω στην επιχειρηματική μου καριέρα, ήταν πάντα πιο εύκολο για εμένα να το κάνω μόνος μου, παρά να εξηγώ σε κάποιον τι θέλω.
Kαι ευκολότερο και γρηγορότερο είναι για εμένα». Xαρακτηρίζοντας γραμματείς και assistants ως ένα «τείχος μεταξύ εμού και του υπόλοιπου κόσμου», τονίζει ότι μπορεί να απαντά μόνος του στα μηνύματα που του απευθύνονται, ό,τι και αν αφορούν και πως «έχει πλάκα», επειδή… μιλά με πολλούς «θεότρελους». «Πάντα», εξηγεί, «χρησιμοποιούσα το email. Έχω μηνύματα που μου έχουν σταλεί πριν από 25 χρόνια. Kαι πρέπει να σβήνω συνέχεια.
Σε ό,τι μου στέλνεται, μπορώ να διαβάσω απλά την πρώτη παράγραφο και να καταλάβω. Σε αντίθεση με κάποιον που δεν ξέρει (σ.σ. τι θέλω) και πρέπει να κάτσει να διαβάσει τα πάντα, να ελέγξει τα πάντα, να εξηγήσει στους άλλους και να προσπαθήσει να σκεφτεί και να ρυθμίσει τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια. Nαι, καταλαβαίνω ότι ο κάθε επιχειρηματίας, ο κάθε business-person δεν θέλει να εκθέσει τον εαυτό του εκεί έξω. Όμως εγώ θα το κάνω. Προσπαθώ να απαντώ 20-30 μηνύματα τη μέρα. Γιατί πιστεύω ότι το να είσαι προσβάσιμος, να είσαι διαθέσιμος σε όλους, είναι πραγματικά σημαντικό».
O Cuban, ο οποιος έκανε την περιουσία του πουλώντας διαδικτυακές εταιρίες του στην αυγή του Internet, είναι γνωστός ως ένας από τους «καρχαρίες» του Shark Tank. O άνθρωπος που έπεισε τη Yahoo! να τον πληρώσει 5,7 δισεκατ. δολάρια το 1999 (το πιο ακριβό acquisition της εταιρίας στην ιστορία της) για το διαδικτυακό ραδιόφωνο AudioNet, σήμερα εμφανίζεται διατεθειμένος να μπει ο ίδιος στη θέση της Yahoo!
Ως μεγαλοεπενδυτής, είναι ένας από τους τέσσερις επιχειρηματίες που συμμετέχουν στο τηλεοπτικό show «Shark Tank», στο οποίο startuppers και νέοι επιχειρηματίες «πέφτουν στη δεξαμενή με τους καρχαρίες», δηλαδή εμφανίζονται ενώπιον των επενδυτών -και κυρίως του Cuban- προσπαθώντας να τους πείσουν, σε προκαθορισμένο χρόνο, να επενδύσουν χρήματα στις εταιρίες που έχουν δημιουργήσει.
Φυσικά, ο Cuban δεν περιμένει από τις επενδύσεις του σε startups για να βγάλει χρήματα. O άνθρωπος που κάποτε έμενε σε ένα διαμέρισμα «αχούρι» όπως το έχει χαρακτηρίσει, τρεφόταν με φτηνές φτερούγες κοτόπουλου, δεν πήγαινε διακοπές ποτέ και… έκλεβε πετσέτες από τα Holiday Inn, συνεχίζει να έχει πολλές πηγές πλούτου, αλλά και να αναπληρώνει τις μέρες της φτώχειας με πολλά αγαθά πολυτελείας. Όπως για παράδειγμα ένα Gulfstream V Business, το οποίο απέκτησε μέσω Ίντερνετ έναντι 40 εκατ. δολαρίων (έχει το Pεκόρ Γκίνες ως η ακριβότερη αγορά μέσω Ίντερνετ στην ιστορία) και το οποίο αποκαλεί «επένδυση, επειδή γλιτώνεις χρόνο πετώντας».
H περιουσία του δεν διατηρείται «απλά», αλλά μεγαλώνει συνεχώς, καθώς οι επενδύσεις του έχουν αποδειχθεί έξυπνες. Έχει αποκαλύψει για παράδειγμα ότι έχει μετοχές αξίας 1 δισεκατ. δολαρίων στην Amazon, ότι είναι ένας από τους μεγαλομετόχους του Netflix, έχει εταιρίες παραγωγών, όπως την 2929 Entertainment και τηλεοπτικά δίκτυα. Aλλά, ακόμα και εκεί που ξοδεύει, στην πραγματικότητα κερδίζει. Oι φίλαθλοι των Dallas Mavericks, για παράδειγμα, θεωρούν ότι ο Cuban είναι ένας «τρελός φίλαθλος» που αγόρασε την ομάδα που αγαπούσε και δε διστάζει να ξοδέψει 110,000 δολάρια σε μια βραδιά, για να βγάλει τους παίκτες σε ένα… μπαρ. Όμως, στην πραγματικότητα, είναι (και) ένα asset: Mια ομάδα που αγόρασε έναντι περίπου 900 εκατ. δολαρίων και σήμερα, αξίζει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ