Η Αθήνα ξεκαθαρίζει την θέση και τις προθέσεις της
Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς οι θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών δεν γειτνιάζουν, ξεκαθαρίζει η Αθήνα στις επιστολές που έστειλε στον ΟΗΕ αναφορικά με το θέμα, τόσο στην επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και στον Γενικό Γραμματέα κ. Αν. Γκουτιέρες.
Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερώνοντας τους πολιτικούς συντάκτες, η Αθήνα ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι παραβιάζεται το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, ενώ επισημαίνεται ότι η συμφωνία δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή της Λιβύης.
Η συμφωνία «απορρίπτεται στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα κυριαχικά δικαιώματά μας», τονίζεται, ενώ επισημαίνεται ότι επηρεάζει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής. Ζητείται δε να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε το τελευταίο να την καταδικάσει.
Στα ελληνικά αιτήματα, δε, περιλαμβάνεται και το αίτημα να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Εθνη και να μη δημοσιευτεί από το τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχει ήδη ένα πλαίσιο κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, με έμφαση στις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Στο παρόν Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκουμε καταδίκη της πολιτικής της Τουρκίας και να χαρακτηριστεί ως «παράνομη» η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης στο ανώτερο δυνατό επίπεδο και ως μη δυνάμενη να παράξει αποτελέσματα, ξεκαθάρισε.
Οι κινήσεις Δένδια
Στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Δένδιας επιχείρησε να αναδείξει το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο και ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν. Η Ελλάδα, όπως είπε στους ομολόγους του, θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Η κυβέρνηση εξάλλου, στην προσπάθεια απομόνωσης της Άγκυρας και στην ευρύτερη βαλκανική χερσόνησο, πιέζει για την ευρωπαϊκή προοπτική Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Στο χθεσινό πρόγευμα εργασίας μετείχαν περισσότεροι από 20 ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο κ. Δένδιας έθεσε εκ νέου το ζήτημα, η πεποίθηση που υπάρχει είναι ότι έγινε ένα ακόμα βήμα μπροστά και ενδεχομένως τον Μάρτιο να υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), με αντικείμενο την ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.