Το κλείσιμο των λιγνιτκών θα φέρει στα ταμεία της εταρίας 200 με 300 εκατ. ευρώ
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για να εγκρίνει το business plan της εταιρίας που επικαιροποίησε η McKinsey & Company.
Σ το σχέδιο των «μεσοπρόθεσμων στρατηγικών προτεραιοτήτων» της εταιρείας ξεχώρισε η επίσπευση του «λουκέτου» στους λιγνιτικούς σταθμούς, και την αποκάλυψε ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης στη διάρκεια του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στη διάρκεια συμμετοχής του σε πάνελ, «η ΔΕΗ δεσμεύεται ότι μέχρι το 2028 δεν θα καίει… λιγνίτη και η Ελλάδα θα βρεθεί πρώτη στην Ε.Ε. στο θέμα της απολιγνιτοποίησης». Ο επικεφαλής της εταιρίας, όμως, προχώρησε την υπόθεση του κλεισίματος των λιγνιτικών ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας την επίσπευση της απόσυρσης των μονάδων. Όπως είπε «θα επιταχύνουμε την απόσυρση κλείνοντας όλες τις υπάρχουσες μονάδες έως το 2023».
Ο διοικητής της ΔΕΗ επικαλέστηκε την «ανάγκη δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να κινηθούμε γρηγορότερα», πρόσθεσε και ουσιαστικά επιταχύνει το κλείσιμο των «λιγνιτικών», έναντι των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που όρισε το χρονοδιάγραμμα της απόσυρσης στο έτος 2028.
Με βάση τα λεγόμενα του κ. Στάσση η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού σκοπεύει να κλείσει σε τρία χρόνια τις εγκατεστημένες μονάδες των σταθμών της Καρδυάς, του Αμυνταίου, της Μελίτης, του Αγίου Δημητρίου και της Μεγαλόπολης. Η προσεκτική διατύπωση του CEO για «εγκατεστημένες» μονάδες, δείχνει ότι η ΔΕΗ θα κρατήσει μέχρι το 2028 την «Πτολεμαϊδα 5» που βρίσκεται στη φάση της κατασκευής.
Ένα από τα ζητήματα που ανακύπτουν επίσης στο θέμα του κλεισίματος των προαναφερόμενων λιγνιτικών σταθμών είναι η τύχη του απασχολούμενου προσωπικού σε αυτές και τα ορυχεία. Υπολογίζεται ότι το μόνιμο προσωπικό ανέρχεται σε 4.600 άτομα. Αυτό σημαίνει πως τα πρώτα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα στοχεύσουν αυτούς τους εργαζόμενους, αν και σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η συντριπτική πλειοψηφία είναι προσωπικό που έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα και άρα οι δαπάνες για κίνητρα αποχώρησης θα είναι χαμηλές.
Από το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών η δημόσια εταιρία αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 200 με 300 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις κοστολογήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.
Τα υπόλοιπα βασικά σημεία του business plan της ΔΕΗ είναι η στροφή στις ΑΠΕ, με τον κ. Στάση να δηλώνει πως θα επιδιωχθεί η αντικατάσταση της λιγνιτικής παραγωγής με καθαρότερες μορφές ενέργειας, η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και η νέα εμπορική και τιμολογιακή πολιτική που θα στοχεύει σε ομάδες καταναλωτών ρεύματος.