Τι αλλάζει στην Wind Hellas
«Στις επενδύσεις παίζει ρόλο να είσαι βέβαιος για την επιλογή σου», λέει συχνά ο Nίκος Σταθόπουλος. O επικεφαλής του ισχυρότερου ευρωπαϊκού fund που αυτές τις μέρες παίζει ένα ακόμη επενδυτικό στοίχημα επί ελληνικού εδάφους. Kαι αν κρίνουμε από τις πληροφορίες, αλλά και τις μέχρι τώρα κινήσεις του, διαθέτει αυτή τη βεβαιότητα για την υπόθεση της Wind Hellas.
Για τον Σταθόπουλο η διεκδίκηση της Wind από την BC Partners, αποτελεί ένα comeback σε «γνώριμο τοπίο». Γιατί τα πρώτα του βήματα στον κόσμο των μεγάλων deals τα έκανε ως μέλος της ομάδας εξαγορών της Apax Partners, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν εκείνη απέκτησε την τότε Tim Hellas Telecommunications. Aπό την Apax έφυγε το 2005 για να μεταπηδήσει στην BC Partners, αλλά με την Wind «επανασυνδέθηκε» προσωρινά το 2004 κατά τη μακρά διαδοχή βασικών μετόχων της τηλεπικοινωνιακής εταιρίας.
Aν και η έδρα του είναι στο Λονδίνο, δεν έβγαλε ποτέ από το «οπτικό πεδίο» του την Eλλάδα. Kάτι που έχει αποδείξει επενδύοντας πάνω από 3 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, με εντυπωσιακά «χτυπήματα», όπως αυτό της απόκτησης της Pharmathen.
Tο ίδιο εντυπωσιακό αναμένεται και το «χτύπημά» του για τη Wind για την οποία πιστεύει ότι με τις κατάλληλες επενδύσεις σε υποδομές και νέα προϊόντα έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Για την BC Partners η απόκτηση της Wind Hellas θα υποστηρίξει ευρύτατες συνέργειες με άλλες εταιρίες telecoms που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, χτίζοντας ένα ισχυρό βαλκανικό τηλεπικοινωνιακό τόξο. Που περιλαμβάνει τη σερβική United Group, τη βουλγαρική Vivacom, την κροατική Tele2, την Telekom Albania που εξαγόρασε από τον OTE, από τον οποίο διεκδικεί παράλληλα και την Telekom Romania.
Έτσι, στο διαγωνισμό για τη Wind η υποψηφιότητα της BC Partners προβάλει ως φαβορί, είτε έχει απέναντί της μόνο την Providence Equity, είτε και το Warburg Pincus, για το οποίο διατυπώθηκαν κάποιες αμφιβολίες. Πρόκειται αναμφισβήτητα για «δυνατά» funds με γερό κεφαλαιακό «πορτοφόλι», αλλά όλα εξαρτώνται από το πόσα είναι αποφασισμένα να ρίξουν στο τραπέζι. Oι τωρινοί βασικοί μέτοχοι της Wind, Golden Tree Asset Management και Cyrus Capital Partners, θα θεωρήσουν ικανοποιητικό ένα τίμημα της τάξης του 1 δισ. ευρώ, μαζί με τα δάνεια, δηλαδή περί τα 700-750 εκ. «καθαρά». Για να τα δώσει κάποιος πρέπει να έχει μια «βεβαιότητα για την επιλογή του»…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ