Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός απόψε από τη Βουλή
Πληθαίνουν τα σενάρια που υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να επιφυλάσσει κάποια έκπληξη στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό.
Ο προϋπολογισμός ψηφίζεται σήμερα το βράδυ και σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου διαμορφώθηκε κοντά στα 7 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για 4,71 δισ. ένα στοιχείο που «λύνει» τα χέρια της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να ενισχύσει περαιτέρω ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Την ώρα που ο πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται για τη «μάχη» της Τετάρτης, λίγο πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού, πληθαίνουν οι πληροφορίες για τυχόν νέα θετικά μέτρα που μπορεί να ανακοινώσει ο έλληνας πρωθυπουργός στη Βουλή.
Στόχος της κυβερνητικής πλειοψηφίας – όπως φάνηκε το προηγούμενο διάστημα – είναι να προχωρήσουν τάχιστα οι φοροελαφρύνσεις κοινωνικών ομάδων που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος στους «ώμους» τους στα χρόνια της κρίσης, όπως συνταξιούχοι, μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Στο νέο προϋπολογισμό όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται ανάπτυξη 2,8% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% αποτυπώνεται η πολιτική της κυβέρνησης για το πως βλέπει οραματίζεται τα οικονομικά μεγέθη της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται και η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, ένας φόρος ο οποίος ακόμη και σήμερα αποτελεί «εφιάλτη» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ μία από τις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο φετινός προϋπολογισμός να είναι ο τελευταίος ο οποίος θα προβλέπει τόσο υψηλά πλεονάσματα.
Για το θέμα αυτό άλλωστε, ο έλληνας πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει τις επαφές του – χωρίς τυμπανοκρουσίες – προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος ώστε να μπει «φρένο» στα υψηλά πλεονάσματα με τα οποία δέσμευσε τη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφερόμενος στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι πλέον η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει με ασφάλεια χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και έχει στόχο να αναδείξει αυτό το ζήτημα, μέσα στο 2020.
«Για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων θα πρέπει να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Εμείς έχουμε στόχο, μέσα στο 2020, να αναδείξουμε αυτό το θέμα, με τέσσερα βασικά επιχειρήματα: υψηλότεροι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης, χαμηλό κόστος δανεισμού, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ήδη έγινε, και αξιοποίηση των ANFAs και των SMPs, των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, για αναπτυξιακούς λόγους» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας από τη Βουλή.
Πρόσθεσε δε, ότι «αυτά τα τέσσερα στοιχεία ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους σημαντικά, ειδικά τον παρονομαστή, άρα μπορούμε να διεκδικήσουμε, με ασφάλεια, χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα».