Έμπρακτο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον στη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο Μακεδονίας -Θράκης, Θόδωρο Καράογλου, γεγονός που αξιοποιεί η κυβέρνηση με πρωτοβουλίες.
«Ο νέος προϋπολογισμός σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στη κανονικότητα, εκπέμπει μήνυμα σταθερότητας και αναπτυξιακής προτεραιότητας, προσφέροντας ελπίδα και ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που δοκιμάστηκαν σκληρά στα δύσκολα χρόνια της κρίσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θόδωρος Καράογλου, κατά τη συζήτηση του νέου προϋπολογισμού, στη Βουλή.
«Απόψε με την ψήφο μας βάζουμε τέλος στην υπερφορολόγηση των Ελλήνων και στο κλίμα αποεπένδυσης της περιόδου 2015-2018» ανέφερε ο κ. Καράογλου σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Πρωτοβουλίες τις κυβέρνησης στη Βόρεια Ελλάδα
Ο κ. Καράογλου στάθηκε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αναπτυξιακά έργα στη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι «στόχος είναι να διορθωθούν οι παραλείψεις των προηγούμενων ετών και να ενωθούν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής».
«Μέρα με τη μέρα κερδίζουμε το μεγάλο στοίχημα της ουσιαστικής και ισομερούς ανάπτυξης κάθε νομού», σημείωσε.
Συναντήσεις με ξένους επενδυτές
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, είναι και οι συναντήσεις που έχει με ξένους επενδυτές, όπως έγινε χθες με αντιπροσωπεία ιταλικού κολοσσού που εξειδικεύεται στη παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας αεροδυναμικής άμυνας και συστημάτων ασφαλείας, τα ετήσια έσοδα του οποίου ξεπερνούν τα 12,5 δισ. ευρώ.
Έμπρακτο ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα
«Υπάρχει έντονο και έμπρακτο ενδιαφέρον να επενδύσουν στη Βόρεια Ελλάδα, γιατί οι επενδυτές έχουν αντιληφθεί ότι πλέον η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα. Θέλουμε η Βόρεια Ελλάδα να γίνει ένας χώρος υποδοχής επενδύσεων που θα αλλάξουν τη μοίρα του τόπου. Το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στηρίζει κάθε προσπάθεια που υπηρετεί αυτό τον εθνικό στόχο και μπορεί να φέρει την επενδυτική άνοιξη στη περιοχή», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε δε, ότι αύριο θα υποδεχθεί τον διευθύνοντα σύμβουλο ξένου ομίλου για να συζητήσουν τη μεγάλη επένδυση που ετοιμάζεται στη Θεσσαλονίκη και θα γίνει πραγματικότητα το 2020, για τη λειτουργία ενός από τα νέα 6 κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας τεχνικής νοημοσύνης.
«Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, η οποία άμεσα θα δημιουργήσει 200 νέες εργασίας στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Το έμπρακτο ενδιαφέρον των επενδυτών αποδεικνύει πως η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη έχουν σφυγμό και πατούν ξανά στα πόδια τους. Παράλληλα, σηματοδοτεί την επόμενη μέρα της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας τις μεγάλες οικονομικές δυνατότητες που διαθέτει».
Η καινοτομία «πύλη για το μέλλον»
Ο κ. Καραόγλου έδωσε έμφαση και στη καινοτομία, που όπως είπε, «είναι η πύλη για το μέλλον» και διαβεβαίωσε ότι τρέχουν οι διαδικασίες για το τεχνολογικό πάρκο αλλά και για άλλες επενδύσεις άνω των 3 εκατ. ευρώ.
4 διασυνοριακά προγράμματα σε εξέλιξη
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε κομβικό ζήτημα την υλοποίηση των προγραμμάτων διασυνοριακής και διακρατικής συνεργασίας.
«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 4 διασυνοριακά προγράμματα», είπε, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε πρόγραμμα διακρατικής συνεργασίες με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, στο οποίο επικεφαλής είναι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
Ανάδειξη των μακεδονικών προϊόντων
Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια για την διαφύλαξη και ανάδειξη των μακεδονικών προϊόντων.
Όπως είπε, μέσα από πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί και υλοποιούνται, επιτυγχάνουμε τον διπλασιασμό των προϊόντων ονομασίας προέλευσης που παράγονται στη Μακεδονία.
Στα 58 προϊόντα που ήδη έχουν κατοχυρωθεί προστίθενται άλλα 22 προϊόντα ΠΟΠ, καθώς και άλλα 20 εγγυημένα παραδοσιακά, ιδιότυπα προϊόντα”, πρόσθεσε ο κ. Καράογλου.