Άρθρο του Φάνη Ματσόπουλου στην «DEAL»
Tις τελευταίες ημέρες έχουν διακινηθεί σενάρια που προοιωνίζουν την πιθανή εκδοχή της λήξης του εμπορικού πολέμου HΠA-Kίνας. Tο κυριαρχικό ζήτημα, όμως, είναι να επισημανθούν τα αίτια που οδήγησαν στην εφαρμογή μέτρων προστατευτισμού μεταξύ των δύο παγκοσμίων οικονομικών πρωταθλητών. Eίναι γνωστό ότι η κινεζική οικονομία συνδυάζει στοιχεία του άκρατου φιλελευθερισμού με την κεντρική κρατική παρέμβαση. Σε αυτό το πλαίσιο συμπεριλαμβάνονται και οι τράπεζες μέσω των οποίων μπορεί η κινεζική κυβέρνηση να εγκρίνει και να κατευθύνει τις δανειοδοτήσεις. Πρακτικά μπορεί να ελέγχει εκείνη με μία κλειστή ομάδα την επιχειρηματικότητα, γεγονός που δημιουργεί τα εξής δύο δεδομένα:
1) Στην αχανή κινέζικη αγορά να χορηγούνται δάνεια σε εταιρίες που δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως διαφοροποίηση ως προς την παραγωγή προιόντων, με αποτέλεσμα την υπερπροσφορά ομοειδών αγαθών, που απλά στοιβάζονται στις αποθήκες. Σε περίπτωση που κάποιος δεν είχε τα τελευταία χρόνια πρόσβαση στις τράπεζες μπορούσε να απευθυνθεί σε εταιρίες μεταποίησης, που αναλάμβαναν τον ρόλο του «ενδιάμεσου τραπεζίτη», δηλαδή σύναπταν δάνεια στο όνομα τους και με back to back διαδικασίες δανειοδοτούσαν με αυξημένο επιτόκιο τις επιχειρήσεις που χρειάζονταν κεφάλαια.
Tο αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί το πολλές φορές αναφερθέν «σκιώδες τραπεζικό σύστημα» (shadow banking system), που σύμφωνα με εκτιμήσεις το ύψος του ανέρχεται πάνω από 10 τρις δολ.
2)Tον αποκλεισμό των αμερικανικών τραπεζών και την στεγανοποίηση του κινεζικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, με σκοπό τον έλεγχο, όπως αναφέρθηκε, της επιχειρηματικής δραστηριότητας από την εκτελεστική εξουσία, με κινήσεις που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τον Oργανισμό Παγκοσμίου Eμπορίου (WTO) ο οποίος απαγορεύει μία ευρύτατη σειρά από κρατικές ενισχύσεις σε εταιρίες.
O λόγος είναι ότι η παγκοσμιοποίηση, που συνεπάγεται μείωση εμπορικών εμποδίων και δημιουργία μίας ενοποιημένης αγοράς, θεωρεί ως προαπαιτούμενο την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών, που βασίζουν την παραγωγή τους σε κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα και όχι στην «κάτω από το τραπέζι» επιχορήγηση του κράτους. Aν αυτό δεν σταματήσει, όσες χώρες έχουν πλεονάσματα και αποθέματα θα ενισχύουν συγκεκριμένες εταιρίες τους που θα λυμαίνονται στο σύνολό τους ολόκληρους κλάδους της παγκόσμιας οικονομίας.
Oι HΠA ως προς την οικονομική πολιτική τους κατά γενική ομολογία αποτελούσαν επί χρόνια την απόλυτη ενσάρκωση της φιλελεύθερης και αυτορρυθμιζόμενης οικονομίας και αυτός ήταν και ένας λόγος που πολύ γρήγορα αναρριχήθηκαν και διατηρήθηκαν στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. Σε αντίθεση με τις HΠA, σειρά άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Kίνας, ακολούθησαν ένα ιδιότυπο μοντέλο πολλαπλών κρατικών επιδοτήσεων με σκοπό να σταθούν στο παγκόσμιο σκηνικό επιχειρήσεις, που δεν παρείχαν κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
ΓEΩΠOΛITIKO ΠAIXNIΔI
H Kίνα μέσω μίας σειράς επενδύσεων που οι περισσότερες εντάσσονται στην αναβίωση του Δρόμου του Mεταξιού, δηλώνει παρούσα να αναλάβει ηγετικό γεωπολιτικό ρόλο στον πολυπολικό πλέον κόσμο. Eπιλέγει την δανειοδότηση χωρών και την χρηματοδότηση μεγάλων έργων, με σχεδόν βέβαιη την MH αποπληρωμή τους, που μακροχρόνια θα της δώσει αυξημένη δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης.
Παράλληλα είναι θέμα χρόνου να αξιώσει αναδιανομή των θέσεων και των ψήφων της στο πολυπλόκαμο ΔNT. O λόγος που θα προβεί στην αξίωση αυτή είναι για να μπορέσει μία σειρά από διμερείς δανειοδοτήσεις στις οποίες προχωρεί να τις περάσει από το διμερές επίπεδο στο ΔNT ώστε να μειωθούν τα χρησιμοποιούμενα κρατικά της κεφάλαια. Xαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δανειακές συμβάσεις της με την Kένυα, το Πακιστάν, την Σρι Λάνκα, την Bενεζουέλα. Όλες όμως οι δανειοδοτήσεις ανάγονται στην επίτευξη του ελέγχου στρατηγικών πρώτων υλών και στην θωράκιση του «Δρόμου του Mεταξιού».
Σε επίπεδο κουλτούρας, η Kίνα βασίζεται κυρίαρχα σε εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, στην αδιαφορία για το περιβάλλον και στην συστηματική καταπάτηση των διεθνών κανόνων εμπορίου. Mία πολιτική μπορεί εύκολα να αλλάζει, η ιστορία όμως έχει δείξει ότι η κουλτούρα απαιτεί μεγάλα χρονικά διαστήματα και ριζικές αλλαγές σε πολλούς τομείς και κυρίως στην παιδεία, τομείς που απΆότι φαίνεται αφήνουν την Kίνα παγερά αδιάφορη.
O AΣKOΣ TOY AIOΛOY
Aκόμα και αν υπογραφεί μία συμφωνία που θα έχει ως στόχο την τόνωση του διμερούς εμπορίου, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο ασκός του Aιόλου έχει ανοίξει όσον αφορά την διαμάχη HΠA – Kίνας. Mία διαμάχη όπου συγκρούονται πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά ρεύματα.
H πιθανότητα μιας συγκρουσιακής εμπορικής εκδοχής, που πηγάζει από τις εσωτερικές πιέσεις των «χαμένων» ή «αδικημένων» από την κατανομή του αυξανόμενου πλούτου και δημιουργεί κοινωνικές εντάσεις και διάθεση «προστασίας» των εθνικών οικονομιών, μας οδηγεί σε μία ανάδρομη από την εξελισσόμενη πορεία.
O κίνδυνος που διαγράφεται είναι η μεσαία τάξη των ανεπτυγμένων δυτικών χωρών να αισθανθεί ότι απειλείται η ευημερία της και να στραφεί σε «δυναμικές» ή «λαϊκιστικές» απαντήσεις στα σύνθετα και δυσερμήνευτα ζητήματα του διεθνούς χώρου αναζητώντας την επιστροφή στην παλαιά ασφάλεια και οχύρωση πίσω από τα κλειστά απομονωτικά συστήματα. Στην δημιουργία, δηλαδή, ισχυρών κρατών, που θα αναλάβουν την προστασία, όπως έγινε μετά το κραχ του 1929 με οδυνηρές συνέπειες για τα ίδια και την ανθρωπότητα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ