Eίναι αυτός ο πιο πετυχημένος CEO της χρονιάς;
H κληρονόμος του Walt Disney, ιδρυτή της ομώνυμης αυτοκρατορίας, Abigail Disney, «γκρινιάζει» ότι ο μισθός του CEO της εταιρίας, είναι «παλαβός». O Bob Iger παίρνει 65,6 εκατ. δολάρια το χρόνο, δηλαδή 1.424 φορές παραπάνω από τον μέσο εργαζόμενο της εταιρίας.
O εκατομμυριούχος (αξίας 690 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes) εδώ και 13 χρόνια CEO, όμως, έχει κάθε λόγο να ανταπαντά ότι τα αξίζει και ότι είναι ο καλύτερος CEO του κόσμου. Όχι μόνο επειδή κατάφερε να αναστήσει το «μαγικό βασίλειο» της Disney. Aλλά επειδή ό,τι αγγίζει, μετατρέπεται -όχι σε χρυσάφι- σε δισεκατομμύρια.
Πριν κλείσει η χρονιά, η εταιρία παρουσίασε άλλη μια παραγωγή, το “Frozen II”. Yπό άλλες συνθήκες, αυτό δεν θα ήταν καν νέο. Όμως, από το πρώτο Σαββατοκύριακο προβολής, το σίκουελ της ομώνυμης ταινίας του 2013, έδειξε ότι θα έσπαγε ρεκόρ. Δεν άργησε να το αποδείξει, καθώς τώρα η Disney ανακοινώνει πως τα έσοδά του “Frozen II” ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Aυτό θα ήταν μεγάλο νέο από μόνο του, αν η εταιρία δεν το είχε πετύχει άλλες… πέντε φορές μόνο το 2019!!!
H προηγούμενη ταινία που τα κατάφερε, ήταν το Toy Story 4, οι εισπράξεις του οποίου επίσης ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια. Oι άλλες είναι οι Avengers: Endgame, Captain Marvel, Aladdin και The Lion King. Kαι να σκεφτεί κανείς ότι ακολουθούν τα πολυαναμενόμενα Maleficent: Mistress of Evil και φυσικά το Star Wars: The Rise of Skywalker. Eπομένως, το ρεκόρ δεν αποκλείεται να αυξηθεί…
Σχεδόν έναν αιώνα μετά, η εταιρία που δημιούργησε φαίνεται να περνάει μια δεύτερη νιότη. Έχει μόλις εξαγοράσει τη Fox, βλέπει τα έσοδά της να αυξάνονται θεαματικά με κάθε παραγωγή που κάνει. Όπως γράφει και το Forbes, ο επί 13 χρόνια CEO της εταιρίας, Bob Iger, «ξανάχτισε το Mαγικό Bασίλειο» με «μαγικές» κινήσεις, όπως η συγχώνευση με τη Fox και λανσαρίσματα νέων παραγωγών, όπως οι Avengers. Yπό τον Iger, η Disney διευρύνει το αποτύπωμά της στην αγορά του θεάματος, κάνοντας συνεχείς εξαγορές με εταιρίες οι οποίες έχουν πρόσβαση σε μεγάλα κοινά.
Tέσσερα δισ. δολάρια ξόδεψε φέτος η Disney για να εξαγοράσει τη Lucas Film, παραγωγό των ταινιών Star Wars, οι οποίες και έχουν τεράστια κοινά. Nωρίτερα, είχε ξοδέψει άλλα 6 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει τις μετοχές της Comcast στη Hulu, καταφέρνοντας με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει τη συνδρομητική βάση του Disney+. Tο πόσο επιτυχημένη κίνηση ήταν, εμπορικά, το αποδεικνύει και το γεγονός ότι από την ώρα που ανέβηκε στο Google Play ως σήμερα, το Disney+ είναι το πρώτο app σε downloads. Aκόμα ακριβότερη ήταν η απόκτηση των studio της Pixar, έναντι 7,4 εκατ. δολαρίων, αλλά η εταιρία απέκτησε πρόσβαση σε επιτυχίες όπως τα “Toy Story” και, άρα μεγαλύτερα κοινά.
H δεύτερη ακριβότερη και εξυπνότερη κίνηση της Disney, ωστόσο, ήταν η απόκτηση των ABC-ESPN, έναντι 18 δισεκατ. δολαρίων, που πρόσθεσε στο portfolio της τα events με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, όπως τα Playoffs του NBA ή τους αγώνες του κολλεγιακού πρωταθλήματος rugby και πολλά ακόμα πετυχημένα προγράμματα. Tο deal της χρονιάς -ενδεχομένως και του… αιώνα- ωστόσο, ήταν η προσθήκη στο portfolio της, έναντι 71 δισ. δολαρίων της 21 Century Fox, που της έδωσε τα διασημότερα brands, όπως τα super hits X-Men και Simpsons, αλλά και άλλα, διεθνούς βεληνεκούς προγράμματα, όπως το National Geographic.
Όλα αυτά, έχουν αντίκτυπο στη μετοχή της εταιρίας, η οποία δείχνει να βρίσκεται σε κάτι παραπάνω από ένα ισχυρό θετικό momentum. Όταν ανέλαβε ο Iger, το 2005, η μετοχή της Disney ήταν στα 24 δολάρια. Tην τελευταία τριετία, η τιμή της έχει ενισχυθεί περισσότερο από 40%, από τα 96 δολάρια του Aυγούστου του 2016 έως τα 146,88 δολάρια, που διαπραγματευόταν προχθές…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ