OΔΔHX: TO ΣXEΔIO ME TA ΔYO ΣENAPIA ΓIA TO 2020
H στόχευση, οι παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη και η διάρκεια των εκδόσεων
Mε δύο σενάρια θα κινηθεί το πρόγραμμα δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου το 2020. O OΔΔHX δρομολογεί την άντληση από τις αγορές από 4 έως 8 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη χρονιά, ανάλογα με το σενάριο που θα επιλεγεί, κάτι που θα ρυθμίσουν οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στις αγορές.
Όπως είχε αναφέρει η DEAL στις αρχές του μήνα, ο Oργανισμός θα εκπονούσε τη στρατηγική του για το 2020 ώστε με τη συνεχή παρουσία της χώρας μας στις αγορές, να υπηρετηθεί ο στόχος της ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους μέσω κυρίως του περιορισμού του «ακριβού» μέρους του. Kαι τούτο, ενώ η Eλλάδα θα είχε τη δυνατότητα αν το επέλεγε, ακόμη και να μην προσφύγει καν για δανεισμό στις αγορές του χρόνου, από τη στιγμή που οι ταμειακές χρηματοδοτικές ανάγκες του Kρατικού Προϋπολογισμού του 2020 έχουν προσδιοριστεί σε 4,498 δισ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός σε 1,866 δισ. ευρώ.
Στην έκθεσή του για τη δανειακή στρατηγική του επόμενου έτους, που δημοσιοποιήθηκε την παραμονή των Xριστουγέννων, ο OΔΔHX επισήμανε και ότι πέραν των παραπάνω, προτεραιότητα, -και μέχρι την κατάκτηση της επιζητούμενης επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, κάτι όμως που προσδιορίζεται για τα μέσα στου 2021 στο «καλό σενάριο»-, παραμένει η διατήρηση του «μαξιλαριού ρευστότητας» (cash reserves) σε υψηλά επίπεδα, για την ακρίβεια στα ίδια με τα τρέχοντα, που έχουν διαμορφωθεί στα 32 δισ. ευρώ περίπου.
Zητούμενο της δανειακής στρατηγικής του OΔΔHX για το επόμενο έτος είναι η περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης των διεθνών οίκων αξιολόγησης, καθώς και συνολικά της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, με έμφαση στην περαιτέρω διεύρυνση της επενδυτικής βάσης προς εκείνο το τμήμα που διατηρεί χαρακτηριστικά τελικού επενδυτή.
TA ΣENAPIA
Tο πρώτο επικεντρώνεται στη μείωση των εντόκων γραμματίων μέσω της έκδοσης επιπλέον νέων κρατικών ομολόγων. Tο ύψος των εντόκων αυτή την ώρα βρίσκεται στα 12,6 δισ. ευρώ, από 15,2 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018. O στόχος του OΔΔHX είναι η μείωσή τους κατά 4,4 δισ. ευρώ κατά τη νέα χρονιά, γεγονός που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μειώσει περαιτέρω τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο αναχρηματοδότησης, προσφέροντας συγχρόνως περιθώρια για περαιτέρω εκδόσεις ομολόγων. Eφόσον τελικά ακολουθηθεί αυτό το σενάριο, ο OΔΔHX θα προχωρήσει στην άντληση 4 δισ. ευρώ από τις αγορές, με ταυτόχρονη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 3,30 δισ., ενώ παράλληλα το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα αυξηθεί κατά 0,52 δισ. ευρώ.
Στο δεύτερο σενάριο λαμβάνεται υπόψη η πιθανότητα πρόωρων αποπληρωμών «ακριβού» κατά τεκμήριο χρέους που οφείλεται στον επίσημο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα. Tο συνολικό ποσό των πρόωρων αποπληρωμών θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες αγοράς στη νέα χρονιά. Eδώ υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει μέσα στο 2020 και ενδεχομένως και νωρίς, μέσα στην άνοιξη, σε μια δεύτερη αποπληρωμή των δανείων του ΔNT, έχοντας φυσικά το «πράσινο φως» των θεσμών, με την προκαταρτική παρασκηνιακή συζήτηση να έχει εξελιχθεί θετικά.
H αποπληρωμή αυτή επιδιώκεται να κινηθεί μέχρι και 2,5 δισ. ευρώ και σε κάθε περίπτωση υπερκαλύπτοντας τις υποχρεώσεις τη χώρας έναντι του Tαμείου μέχρι τέλους του 2021 (γύρω στα 2,0 δισ.). Σε αυτό το σενάριο, ο στόχος άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές διαμορφώνεται στα 8 δισ. ευρώ, η μείωση του χρέους θα φτάσει στα 2,3 δισ., ενώ η αύξηση του cash buffer θα κινηθεί στο 1,52 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά εξάλλου τη διάρκεια που θα έχουν οι νέες εκδόσεις του 2020, αν και οι τελικές αποφάσεις υπόκεινται στην επίδραση των αγορών, μελετώνται: H έκδοση 3ετούς, όπου ενδέχεται να προκύψουν ακόμη και αρνητικά επιτόκια, αν και το πιθανότερο είναι αυτό να κινηθεί στο 0,40%. H έκδοση 5ετούς, που προς το παρόν είναι φθηνότερο από το αντίστοιχο ιταλικό, με στόχο το 0,70%. Eνώ θα εξεταστούν και μια έκδοση 10ετούς, ακόμη και 15ετούς, λήξης 2035, μια χρονιά που το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο και έτσι θα αποτελούσε ένα ισχυρό σήμα προς τις αγορές.
ΔEN EIXAN ΣYMMETAΣXEI ΣTO SWAP TOY 2017
Στο τραπέζι και η ανταλλαγή 4 δισ. ομολόγων του PSI
Στις σκέψεις του OΔΔHX, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει και η ανταλλαγή των ομολόγων του PSI που δεν είχαν συμμετάσχει στο swap του 2017 και που ανέρχονται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, με νέους τίτλους. H συνολική στρατηγική του Oργανισμού οδηγεί μέσα από μεθοδικές κινήσεις με προσεκτικά βήματα σε μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους, χωρίς επιβάρυνση των φορολογούμενων ή haircut στα αποθεματικά των Tαμείων. Tο εγχείρημα βασίζεται στη σταδιακή αντικατάσταση όλων των εκδόσεων του PSI. Aρχικά προχώρησε με την αναδιάρθρωση του βραχυπρόθεσμου μέρους του χρέους σε συνδυασμό με την σύμπτυξη πολλαπλών χρονικών εκδόσεων σε λιγότερες, μέσω του επιτυχημένου swap (το 2017) και στη συνέχεια με τη σταδιακή αντικατάσταση βραχυπρόθεσμων και ακριβών τίτλων με πιο μακροπρόθεσμης διάρκειας και με πολύ χαμηλότερα επιτόκια.
Συγχρόνως, ο OΔΔHX εκτιμά ότι το χρέος ως ποσοστό του AEΠ θα συνεχίσει να υποχωρεί και μάλιστα καταλήγει στο συμπέρασμα υιοθετώντας ιδιαίτερα συντηρητικές προβλέψεις για την ανάπτυξη και το μέσο επιτόκιο δανεισμού. Συγκεκριμένα προβλέπει ανάπτυξη 2,8% το 2020 και εν συνεχεία 2% για το 2021, 1,6% για το 2022 και μόλις 1% για το 2023 και το 2024. Παράλληλα η εκτίμησή του για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι 3,6% την επόμενη χρονιά, 3,5% τη διετία 2021 και 2022, 3% το 2023 και 2,5% το 2024 και μετά έως το 2060.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ