Υποχώρηση του τζίρου και των τιμών καταγράφεται στη δευτερογενή αγορά ομολόγων το μήνα Νοέμβριο.
Ειδικότερα, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) που παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των κρατικών τίτλων κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, όπως αυτή του τριετούς ομολόγου βάσης η οποία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η απόδοση του κατά 2,59%. Η αξία των συναλλαγών στο ΗΔΑΤ υποχώρησε κατά 52% και διαμορφώθηκε στα 926 εκ., από 1,94 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Η μέση αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα 42,1 εκ. ευρώ, από 97,1 εκ. ευρώ τον Οκτώβριο.
Ανάλογη τάση επικράτησε και στις διεθνείς αγορές όπου οι τιμές των κρατικών τίτλων κατέγραψαν απώλειες με εξαίρεση τη Γερμανική και ιδιαίτερα τους βραχυχρόνιους τίτλους. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, όπου οι πιέσεις που δέχθηκαν τα ομόλογα ήταν ισχυρότερες, οι αποδόσεις των τίτλων εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος. Στην ελληνική ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά, ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις όλων των τίτλων. Η απόδοση του 3ετούς τίτλου διαμορφώθηκε στο 13,23% στο τέλος Νοεμβρίου. Πτωτικά, αλλά πιο συγκρατημένα, κινήθηκε και η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς, με αποτέλεσμα η απόδοση του να αυξηθεί κατά 1,24% στο 12%.
Η μέση ημερήσια διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς και του αντιστοίχου γερμανικού (spread) διαμορφώθηκε στο 9,3% από 8,2% που ήταν στο τέλος Οκτωβρίου. Τον ίδιο μήνα πραγματοποιήθηκαν δημοπρασίες εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας των οποίων τα επιτόκια (αποδόσεις) διαμορφώθηκαν στο 4,10% και 4,82% αντιστοίχως.