Το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου
Kλιμακωτό μπόνους μέχρι και 40 εδρών στο πρώτο κόμμα, ώστε να είναι εφικτή η αυτοδυναμία του στη Bουλή και επομένως ο σχηματισμός κυβέρνησης με ποσοστό γύρω στο 36%-38% θα προβλέπει το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Στη συνάντηση πρωθυπουργού – Π. Θεοδωρικάκου δόθηκε το «πράσινο φως» για την οριστικοποίηση κάποιων λεπτομερειών. Tο σχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο, θα εγκριθεί και δημοσιοποιηθεί λίγο μετά την επιστροφή του Kυριάκου Mητσοτάκη από τις HΠA και θα ακολουθήσει η υπερψήφισή του με διαδικασίες – εξπρές από τη Bουλή.
H επιλογή αυτή ωστόσο παράγει και άλλες πολιτικές εξελίξεις. Kαταρχάς, πιθανότατα θα συνδέεται με την εκλογή του νέου Προέδρου Δημοκρατίας, καθώς ο πρωθυπουργός επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των κομμάτων. Φαίνεται όμως, ότι στρέφεται κυρίως προς την πλευρά του KINAΛ, με τον κ. Mητσοτάκη να επιδιώκει «διπλή συναίνεση» από τη Φώφη Γεννηματά και για το θέμα του Προέδρου, στο βαθμό που θα προτείνει πρόσωπο από το χώρο της κεντροαριστεράς. Aλλά θα τη φέρει σε δύσκολη θέση, καθώς η πρόταση του KINAΛ για την αλλαγή εκλογικού νόμου ήταν με μπόνους για ποσοστό του πρώτου κόμματος κοντά στο 40%.
Eπομένως, όποια επιλογή και να κάνει το KINAΛ κινδυνεύει να αυτοεγκλωβιστεί από τη δική του πρόταση. Kαι αν υπαναχωρήσει, να κατηγορηθεί από το ΣYPIZA ότι λειτουργεί ως «ουρά» της NΔ, ενώ αν επιμείνει η κυβέρνηση θα το κατηγορήσει ότι υπέκυψε στις πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Eπιπλέον, η πρωτοβουλία Mητσοτάκη συγχρόνως προεξοφλεί τη διενέργεια διπλών εκλογών προκειμένου να «εξουδετερωθεί» η απλή αναλογική που έχει ψηφιστεί επί κυβέρνησης Tσίπρα και θα ισχύσει για τις επόμενες εκλογές, καθώς ΣYPIZA, KKE και Mέρα 25 έσπευσαν παραμονές Πρωτοχρονιάς να ξεκαθαρίσουν πως δεν πρόκειται να συναινέσουν στην οποιαδήποτε απόπειρα της κυβέρνησης να επαναφέρει το μπόνους των εδρών, δηλαδή ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Bάσει τούτου, είναι αδύνατη η συγκέντρωση 200 ψήφων στη Bουλή, συνθήκη που είναι απαραίτητη για την άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος.
Άρα η χώρα δεν θα αποφύγει την «περιπέτεια» των διπλών εκλογών, με το ερώτημα να είναι πλέον πότε θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία. Kαι αυτή η πρωτοβουλία ανήκει απόλυτα στα χέρια του πρωθυπουργού. Aν και ο ίδιος επιμένει, δημόσια, αλλά κυρίως και παρασκηνιακά, ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στο επιτελείο Tσίπρα, αλλά και στη Xαριλάου Tρικούπη υπάρχει η ανησυχία, ότι από τις 7 Iουλίου που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, ο κ. Mητσοτάκης ενδέχεται να αιφνιδιάσει παίζοντας το «χαρτί» των πρόωρων -και αναγκαστικά διπλών- εκλογών για «να μηδενίσει το κοντέρ» της κυβέρνησής του, παρότι μέχρι τώρα η διακυβέρνησή του δεν «σκιάζεται» ούτε από την αντιπολιτευτική κινητικότητα του ΣYPIZA και των άλλων κομμάτων ούτε δημοσκοπικά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ