Οι αναλυτές βλέπουν «ασφυξία» το 2020 – οι κίνδυνοι και το «πλαφόν»
Mπορεί χρηματιστηριακά το 2020 να μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς, όμως για τους οικονομολόγους και τους κορυφαίους θεσμούς παρακολούθησης της διεθνούς οικονομίας, τα πράγματα δεν είναι τόσο πανηγυρικά όσο θα θέλαμε να τα βλέπουμε. Ο ΟΟΣΑ, οι οικονομολόγοι, αλλά και το ΔΝΤ, περιγράφουν συνθήκες «ασφυξίας» για την παγκόσμια οικονομία και προειδοποιούν πως η όποια ανάπτυξη είναι επισφαλής.
Το πιο απαισιόδοξο σενάριο για τον τρόπο με τον οποίο θα κυλήσει οικονομικά το έτος, δίνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο οποίος βλέπει τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε επίπεδο δεκαετίας και γενικώς βλέπει μια… ανησυχητική στασιμότητα.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,9% για φέτος, όμοιο με του 2019 και το χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης από την παγκόσμια ύφεση του 2009, που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού, Laurence Boone, αρκείται στο να επισημάνει με νόημα ότι «βρισκόμαστε σε μία ανησυχητική περίοδο».
Απότομη προσγείωση και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βλέπει μεν αυξημένη ανάπτυξη σε σχέση με το 2,9% του 2019, η οποία θα φτάσει το 3,4% για φέτος, όμως δεν παραβλέπει να ανάψει «πορτοκαλί λαμπάκι» μέσω της επικεφαλής οικονομολόγου του, Gita Gopinath, η οποία προειδοποιεί ότι «αυτή η ανάκαμψη παραμένει επισφαλής».
Αυτή η επισφάλεια που βλέπουν οι διεθνείς φορείς είναι απολύτως δικαιολογημένη, καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο τέλος ενός κύκλου και στην αρχή ενός άλλου.
Αυτού της γενίκευσης των αρνητικών επιτοκίων, με τη συρρίκνωση της αποδοτικότητας των τραπεζών και της διόγκωσης του αρνητικού χρέους, των ράλλυ των αγορών που πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ, όπως η Wall Street, της εκτίναξης των εμπορικών συναλλαγών, αλλά και της βιομηχανικής ανάπτυξης των αναδυομένων οικονομιών.
Yπάρχει εξάλλου σε εξέλιξη η εμπορική και τεχνολογική αναμέτρηση στην οποία έχουν επιδοθεί οι ΗΠΑ με την Κίνα, αλλά και την ΕΕ. Η τελευταία, έχει και το «τεστ» του Brexit το οποίο θα ολοκληρωθεί -εάν δεν υπάρχουν νέα απρόοπτα- ως το τέλος του έτους, δείχνοντάς μας την πολυμέρεια στη λειτουργία των διεθνών οικονομικών σχέσεων.
Με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα να είναι διαταραγμένο έπειτα από τα χρόνια της απλοχεριάς των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, o διάσημος hedge fund manager, Steve Eisman, ο οποίος προέβλεψε την κατάρρευση του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος που πυροδοτήθηκε από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008, είναι κατηγορατικός: «Δεν θα έχουμε συστημική κρίση», αν και κάνει λόγο για επώδυνη περίοδο. Ένα «κολαστήριο» στην παγκόσμα ανάπτυξη προβλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Ludovic Subran, επισημαίνοντας ότι το επόμενο σοκ θα έρθει από εξωγενή παράγοντα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ