Η αμερικανική κυβέρνηση προτρέπει τους ευρωπαίους νομοθέτες να αποφύγουν τα βαριά ρυθμιστικά πλαίσια που θα περιορίσουν τη μελλοντική ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στην ήπειρο. Το κάλεσμα αυτό γίνεται ενόψει της προγραμματισμένης παρουσίασης της στρατηγικής AI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πρόκειται να ανακοινωθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Με σημερινή του ανακοίνωση, ο Λευκός Οίκος πρότεινε ένα σύνολο ρυθμιστικών αρχών που αποσκοπούν στην αποφυγή της υπερβολικής ρύθμισης των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης στον ιδιωτικό τομέα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι αρχές θα πρέπει να «πραγματοποιούν αξιολόγηση κινδύνου και αναλύσεις cost-benefit πριν από οποιεσδήποτε ρυθμιστικές ενέργειες πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη, με έμφαση στην εδραίωση ευέλικτων πλαισίων αντί για “one size” κανονισμούς», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι ευρωπαίοι ομολόγοι της θα ακολουθήσουν παρόμοια προσέγγιση.
“Η Ευρώπη και οι σύμμαχοί μας θα έπρεπε να αποφύγουν τα βαριά μοντέλα που καταπνίγουν την καινοτομία και, αντίθετα, να εξετάσουν μια παρόμοια κανονιστική προσέγγιση”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. “Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των αυταρχικών χρήσεων της AI είναι να διασφαλίσουμε ότι η Αμερική και οι διεθνείς εταίροι μας θα παραμείνουν οι παγκόσμιοι κόμβοι της καινοτομίας, διαμορφώνοντας την εξέλιξη της τεχνολογίας με τρόπο σύμφωνο με τις κοινές μας αξίες”, συμπληρώνεται.
Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει πως οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να «προωθούν την αξιόπιστη τεχνητή νοημοσύνη» και πρέπει να εξετάζουν θέματα όπως η δικαιοσύνη, η αποφυγή διακρίσεων, ο ανοιχτός χαρακτήρας, η διαφάνεια και η ασφάλεια. Ως παράδειγμα ο Λευκός Οίκος παρουσίασε τη Food and Drug Administration, που εξετάζει αυτή τη στιγμή κανόνες ως προς τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και machine learning από κατασκευαστές ιατρικών συσκευών.
Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα ενώ εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας και μη επιδίδονται σε «κούρσα» για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης και του deep machine learning στις δραστηριότητές τους, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Ωστόσο, υφίστανται ηθικής φύσης ζητήματα σχετικά με τα επίπεδα ελέγχου, ιδιωτικότητας, κυβερνοασφαλείας και το μέλλον της εργασίας γενικότερα.