H ERC και η πορεία του-Θεαματικά τα αποτελέσματα χορήγησης του Gliovac-Tί λέει ο Dr. Benjamin Freilich στην «Deal»
Στην ανθρωπιστική οργάνωση Abigail Alliance, η οποία παλεύει για το δικαίωμα ασθενών σε τελικά στάδια καρκίνου να δοκιμάζουν και νέα, μη εγκεκριμένα φάρμακα, τις τελευταίες ημέρες, όλοι συζητούν ένα όνομα: Είναι του Έλληνα νευροχειρουργού και επικεφαλής της βιοφαρμακευτικής εταιρίας ERC, Απόστολου Σταθόπουλου, ο οποίος ανακηρύσσεται Humanita-rian of the Year 2019.
Όσο μεγάλος και αν είναι αυτός ο τίτλος, τόσο μικρός είναι συνάμα για τον Έλληνα γιατρό. Γιατί, στην πραγματικότητα, έχει θέσει τις βάσεις για να είναι ο Έλληνας της χρονιάς, ίσως και το πρόσωπο της χρονιάς που ήδη διανύουμε και των επόμενων.
H, με έδρα το Bέλγιο πολυεθνική είναι η πρώτη που έχει δώσει το δικαίωμα στους ασθενείς να δοκιμάσουν το φάρμακο Glio-vac που έχει στην κατοχή της, πριν αυτό περάσει από τις χρονοβόρες φάσεις ελέγχου του FDA, δίνοντας ελπίδα σε καρκινοπαθείς, που πάσχουν από γλοιοβλάστωμα.
«Του έσωσε τη ζωή»
Το φάρμακο, ήδη χορηγείται σε ασθενείς με θεαματικά αποτελέσματα. Συγκινητική είναι η μαρτυρία στη “Deal” ενός διακεκριμένου ιατρού. Kάνοντας χρήση του προγράμματος Right-To-Try στις ΗΠΑ (η ERC είναι η πρώτη που πήρε άδεια να συμμετέχει), ο αδελφός του διακεκριμένου Αμερικανού γιατρού Benjamin Freilich, όντας σε τελικό στάδιο καρκίνου του εγκεφάλου, πήρε παράταση ζωής, όπως εξηγεί μιλώντας αποκλειστικά στη «Deal» o Dr. Freilich:
«Όσα ευχαριστώ και να πω στον Δρα Σταθόπουλο και στην ομάδα του, δεν είναι αρκετά. Ο αδελφός μου έχει καρκίνο στον εγκέφαλο, σε τελικό στάδιο. Με τον όγκο να είναι επιθετικός και εκτός ελέγχου, οι ογκολόγοι έλεγαν ότι δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε, παρά μόνο να τον παρακολουθούμε να πεθαίνει. Τότε βρήκα τον Δρα Σταθόπουλο και κάναμε τη θεραπεία. Παίρνει το Gliovac δέκα μήνες τώρα και, μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι αυτό του επέτρεψε να επιβιώσει».
Όπως εξηγεί ο κ. Freilich, η χρήση του ERC1671 ή Gliovac, ουσιαστικά σταθεροποίησε την κλινική κατάσταση του ασθενή. «Είδαμε τεράστια διαφορά, αν αυτό ρωτάτε. Ο αδερφός μου δεν είναι λειτουργικός, δηλαδή δεν μπορεί να δουλέψει, όμως τον έχουμε μαζί μας και αυτό έχει σημασία. Ξέρω ότι το φάρμακο χορηγείται και σε άλλους ασθενείς από την ομάδα του κ. Σταθόπουλου και πιστεύω ότι το ίδιο θα έπρεπε να γίνεται σε ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Να είναι διαθέσιμο το φάρμακο που, σε εμάς, έσωσε τη ζωή του αδερφού μου, σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν».
Η επιμονή
Για το βραβείο Humanitarian of the Year 2019 οι ασθενείς είχαν προτείνει αρκετούς γιατρούς και CEOs εταιριών βιοτεχνολογίας. Όμως ο Απόστολος Σταθόπουλος ξεχώρισε και επιλέχθηκε λόγω της ηθικής προσέγγισής του στην παροχή πρόσβασης ασθενών σε κλινικές δοκιμές. Όχι τυχαία άλλωστε, η Epitopoietic Research Company ήταν η πρώτη που επιλέχθηκε από τον Λευκό Οίκο για το πρόγραμμα του ομοσπονδιακού νόμου Right to Try (Δικαίωμα στη Δοκιμή), η οποία ανοίγει ουσιαστικά παράθυρο για την αυτονομία των ασθενών στην αντιμετώπιση του Γολγοθά τους.
Το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το διεθνώς πατενταρισμένο GBMs ERC-1671, το οποίο ήδη έχει περάσει τις πρώτες κρίσιμες φάσεις, εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες άδειες από τον Aμερικανικό Oργανισμό Φαρμάκων και τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό για να συνεχίσει, χορηγείται σε ασθενείς, το δείχνουν τα δεδομένα. Tο Gliovac, φαίνεται ότι έχει θεαματικά αποτελέσματα στο γλοιοβλάστωμα. Kαι, μια διάγνωση γλοιοβλαστώματος, μοιάζει με θανατική καταδίκη: Eίναι μια επιθετική μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο, η οποία έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης περίπου 5%.
Το σημαντικό είναι ότι ο Δρ. Σταθόπουλος δεν έκανε πίσω από το πρόγραμμα, επιδεικνύοντας θάρρος και επιμονή. Γιατί, υπήρξαν και άλλες εταιρίες βιοτεχνολογίας, οι οποίες είχαν δηλώσει πως θα διέθεταν τα πρωτοποριακά φάρμακά τους (όπως π.χ. για την ασθένεια ALS) για δοκιμές, όμως δεν προχώρησαν, λόγω της άδικης κριτικής των ΜΜΕ, των προκαταλήψεων, αλλά και του κόστους, καθώς τα αιτήματα για συμμετοχή ασθενών κατατίθενται κατά χιλιάδες.
Αντίθετα, ο Δρ. Σταθόπουλος επέμεινε, δείχνοντας πεπεισμένος ότι το σωστό πράγμα είναι να δώσει μια ακόμα ευκαιρία σε έναν, όσο το δυνατό μεγαλύτερο, αριθμό ασθενών με γλοιοβλάστωμα.
Σε όλη του τη ζωή, άλλωστε, έμαθε να επιμένει. Παιδί μιας μέσης οικογένειας με καταγωγή από το Mαζαράκι Aχαΐας, που γεννήθηκε στην Aθήνα και μεγάλωσε στο Bόλο, χωρίς οικονομικά και άλλα «μέσα», έφυγε με υποτροφίες στο εξωτερικό για να σπουδάσει, μελετώντας και δουλεύοντας σκληρά. Kαθημερινά, το πρόγραμμά του περιελάμβανε 14 ώρες σκληρής μελέτης και 6 ώρες οποιασδήποτε δουλειάς για την επιβίωσή του.
Και, όταν κάποια χρόνια πριν πρωτοανέφερε στο Harvard την ιδέα του για το φάρμακο, κατά του γλοιοβλαστώματος όλοι του έλεγαν ότι ήταν κάτι ακατόρθωτο. Eυτυχώς, δεν τους άκουσε, επέμεινε στις έρευνές του και, λίγα χρόνια αργότερα, η μέθοδός του δεν έχει γίνει «απλά» αποδεκτή από το Harvard Medical School, το John Hopkins και άλλα κορυφαία ιδρύματα, δεν περιμένει «απλά» την τελική έγκριση του FDA, αλλά αρχίζει να χορηγείται σε ασθενείς. Κάπως έτσι, η με έδρα στο Βέλγιο ERC που δημιούργησε και διαθέτει θυγατρικές σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ιταλία και άλλες χώρες, αποτιμάται σε περισσότερα από 2 δισ.. ευρώ…
Πώς λειτουργεί το Gliovac
Το 75% των ασθενών με γλοιοβλάστωμα πεθαίνει 18 μήνες μετά την πρώτη διάγνωση, καθώς οι θεραπείες (ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες, χειρουργεία κ.α.) δεν βοηθούν. Οι ασθενείς που δεν γίνεται να χειρουργηθούν, πεθαίνουν μόλις 3 μήνες μετά τη διάγνωση. Στην περίπτωση του Freilich, η χορήγηση του Gliovac έχει σταθεροποιήσει την κατάσταση του επιθετικού και μη χειρουργήσιμου καρκίνου, εδώ και 10 μήνες. Τι κάνει λοιπόν αυτό το φάρμακο;
Τo ERC1671 ή Gloviac χρησιμοποιεί κύτταρα όγκων που έχουν αφαιρεθεί, ώστε να ερεθίσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή να αναγνωρίσει και απορρίψει τα καρκινικά κύτταρα. Το φάρμακο, περιέχει έναν συνδυασμό από αυτόλογα και αλλογενή καρκινικά κύτταρα που δημιουργήθηκαν από ιστούς όγκων τριών διαφορετικών καρκινοπαθών και άλλα συστατικά. Χορηγείται με ένεση και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή εναντίον των καρκινικών κυττάρων από τους όγκους, διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή των κυττάρων αυτών και, άρα, τη θεραπεία.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ