Τα κέρδη της Αθήνας από την συνάντηση
Επιβεβαιώθηκαν οι ελληνικές προσδοκίες για μια ισχυρή αναγνώριση του ιδιαίτερου γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας κατά την σημαντική συνάντηση που είχαν χθες Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τραμπ.
Η ατμόσφαιρα που επικράτησε στο Λευκό Οίκο κατά τη δίωρη παραμονή εκεί του κ. Μητσοτάκη και της αντιπροσωπείας που τον συνεπικούρησε στις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν την κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ήταν αντίστοιχες των καιρικών συνθηκών, οι οποίες σε τελική ανάλυση ήταν αντίστοιχες με τις προγνώσεις που εδώ και εβδομάδες προέβλεπαν τα μετεωρολογικά δελτία.
Εξίσου προβλέψιμα απεδείχθησαν, εν τέλει, και τα διαμειφθέντα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ. Και τούτο διότι, από τη μια, επιβεβαιώθηκαν οι ελληνικές προσδοκίες για μια ισχυρή αναγνώριση του ιδιαίτερου γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιφερειακή δύναμη σταθερότητας.
Από την άλλη, όμως, δεν βρήκαν λόγια καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας από το στόμα του «πλανητάρχη», όπως θα επιθυμούσε η ελληνική αντιπροσωπεία, κατ΄ αντιστοιχία των θέσεων που εκφράστηκαν το τελευταίο διάστημα από τους δύο άλλους πυλώνες του αμερικανικού πολιτικού συστήματος που είναι, αφενός, το διπλωματικό κατεστημένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και, αφετέρου, το Κογκρέσο που ενστερνίζονται με μεγαλύτερη θέρμη τις ελληνικές θέσεις.
Παρά ταύτα στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια εκφράζεται ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο. «Πήραμε αυτό που μπορούσαμε να πάρουμε», είναι η πολύ ρεαλιστική αποτύπωση που έκανε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή. Όπως εξηγούσε η ίδια πηγή, δόθηκε στον κ. Μητσοτάκη η εξαιρετική ευκαιρία να αναλύσει στον Αμερικανό Πρόεδρο το σύνολο του πλέγματος των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, αλλά και να θέσει στο τραπέζι όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, συμπεριλαμβανόμενης, βεβαίως, και της προκλητικής στάσης που τηρεί η Τουρκία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε επιμελώς να λάβει σαφή θέση στα ελληνοτουρκικά και η μόνη έμμεση αποδοκιμασία που επεφύλαξε στο καθεστώς Ερντογάν ήταν όταν υποστήριξε ότι η θέση υπέρ του Ιράν που πήρε η Άγκυρα μετά τη δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ οφείλεται στο γεγονός ότι ο Τούρκος Πρόεδρος υπολογίζει την κοινή γνώμη στη χώρα του, ενώ στην πραγματικότητα δεν εννοεί όσα λέει χαρακτηρίζοντας «μάρτυρα» τον δολοφονηθέντα που ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε να αποκαλεί «τέρας».
Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή, εξάλλου, κυριάρχησε στο καλωσόρισμα του Έλληνα πρωθυπουργού στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, καθώς οι εκπρόσωποι των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης άδραξαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα στον Ντόναλντ Τραμπ με τόσο έντονο ρυθμό και επιμονή που απείλησαν να επισκιάσουν την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού.
Το αποτέλεσμα ήταν να τραβήξουν σε μάκρος οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου και με την διάρκεια των περίπου είκοσι λεπτών που είχαν να εξελιχθούν σε τρόπον τινά κοινή συνέντευξη, αφού ο πρωθυπουργός όταν χρειάστηκε παρενέβη για να διατυπώσει και εκείνος τις δικές του θέσεις.
Τόσο στη συνάντηση όσο και στις συνομιλίες που ακολούθησαν, αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι επανεπιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων που, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, διάγουν την καλύτερή τους φάση. Ενώ συζητήθηκαν και τρόποι ενίσχυσής τους. Σε αυτό το πνεύμα, ο πρωθυπουργός συνομιλώντας αμέσως μετά με τους δημοσιογράφους που ήταν στον Λευκό Οίκο, εμφανίστηκε «πολύ ικανοποιημένος από την συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ».