«Η θέση του Πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο είχε διατυπωθεί με σαφήνεια πριν τις εκλογές και δεν μπορεί να παρερμηνεύεται»
Η σπουδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να φέρει άμεσα τον εκλογικό νόμο και η ψήφιση του να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου πυροδότησε σενάρια για πρόωρες εκλογές.
Σε αυτό συνηγόρησε η απόφαση του Πρωθυπουργού να γίνουν τάχιστα οι διαδικασίες, χωρίς να χαθεί χρόνος για την αναζήτηση ευρύτερων συναινέσεων.
«Μπορούμε να προχωρήσουμε και με 158 ψήφους», όπως είχε πει χαρακτηριστικά κατά την συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αυτό ήταν φανερό και μετά τις συναντήσεις που είχε χθες με τους πολιτικούς αρχηγούς όπου διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία και άρα οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέρει ότι στις επόμενες εκλογές θα στηθούν διπλές κάλπες και αυτό, κατά πολλούς, συνηγορεί στο ενδεχόμενο να επισπεύσει τις εκλογές ώστε να «κάψει» την απλή αναλογική και στην συνέχεια οι δεύτερες κάλπες να στηθούν με τον νέο εκλογικό νόμο που θα έχει ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία.
«Ζήτημα αρχής, συνέπειας και πολιτικού πολιτισμού»
Από το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών σημειώνοντας ότι «η θέση του Πρωθυπουργού για τον εκλογικό νόμο είχε διατυπωθεί με σαφήνεια πριν τις εκλογές και δεν μπορεί να παρερμηνεύεται».
Θυμίζουν ταυτόχρονα ότι η αλλαγή θα γινόταν στο ξεκίνημα και όχι στο τέλος της τετραετίας. Επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποσυνδέσουν την άμεση ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από σκοπιμότητες τονίζοντας ότι πρόκειται για «ζήτημα αρχής, συνέπειας και πολιτικού πολιτισμού».
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται απίθανο να προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προκήρυξη εκλογών πριν το τέλος Ιουλίου, διότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, αν μια κυβέρνηση δεν έχει συμπληρώσει ένα έτος από την ημέρα που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης θα πρέπει να παραιτηθεί και οι εκλογές να γίνουν με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Πέραν του τυπικού σκέλους, πάντως, η σκέψη του πρωθυπουργού βρίσκεται για την ώρα, τουλάχιστον, μακριά από το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού.