Η δημιουργία του ενιαίου πλαισίου αφερεγγυότητας αποτελεί κομβικό σημείο της πέμπτης αξιολόγησης των Θεσμών
Το μείζον θέμα, αυτό του ενιαίου πτωχευτικού δικαίου, τίθεται σήμερα στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Η δημιουργία του ενιαίου πλαισίου αφερεγγυότητας αποτελεί κομβικό σημείο της πέμπτης αξιολόγησης των Θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, καθώς και κρίσιμο παράγοντα για την επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων. Το ζητούμενο είναι μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, οπότε λήγει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας που παρέχει ο νόμος 4605/2019, η κυβέρνηση να έχει έτοιμο υπό μορφήν νομοσχεδίου το πλαίσιο με το οποίο θα ρυθμίζεται ενιαία το ιδιωτικό χρέος. Ο νέος νόμος θα πρέπει να δίνει άμεση και οριστική λύση στην υπερχρέωση (με δεύτερη ευκαιρία για εξυγίανση ή με πτώχευση) και να αποκλείει την είσοδο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ωστόσο, ο “Ηρακλής” και η πορεία μείωσης των κόκκινων δανείων, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού και των αιτήσεων του νόμου 4605/2019 για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου Κατσέλη και η προοπτική του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας που θα πρέπει να ετοιμάσει η κυβέρνηση για να ισχύσει από την 1η Μαΐου, συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση των τραπεζιτών με τους Θεσμούς στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.