Καμπανάκι για την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας
Αισιόδοξος για την εικόνα της ελληνική οικονομία εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.
“Συνάντησα τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, είναι λογικό να ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα”, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας, ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.
“Η κοινή αποστολή μας [θεσμοί] είναι στην Αθήνα αυτή τη στιγμή και αξιολογεί την κατάσταση. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι οικονομικές εξελίξεις είναι πιο θετικές απ’ ό,τι πιστεύαμε πριν από δύο μήνες. Όλα αυτά πρέπει όμως να επιβεβαιωθούν”.
“Όλα αυτά θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς και θα παρουσιαστούν στο Eurogroup σε λίγο καιρό”, πρόσθεσε.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι έκανε λόγο για μια “πολύ καλή συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό”.
“Ο διάλογος συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες. Νομίζω ότι τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα πήρε πολύ ενδιαφέρουσες αποφάσεις για το μέλλον”, πρόσθεσε.
Η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, παρά την επιβράδυνση
Καμπανάκι για την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας χτύπησαν σήμερα οι αξιωματούχοι του Eurogroup, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αν και οι κίνδυνοι στις προοπτικές της Ευρωζώνης υποχώρησαν το τελευταίο διάστημα, αυτό δεν σημαίνει και ότι έχουν εξαλειφθεί.
Η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει να αναπτύσσεται, παρά την πρόσφατη επιβράδυνση, σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου.
Σημείωσε παράλληλα ότι η αβεβαιότητα από το Brexit και τις εμπορικές διενέξεις έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα.
Στους κινδύνους από τις γεωπολιτικές προκλήσεις αναφέρθηκε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο το εμπόριο που βρέθηκε στο επίκεντρο τους ενδιαφέροντος τους τελευταίους μήνες. “Θα πρέπει να δούμε και την περίοδο μετά το Brexit”, ανέφερε, ενώ εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις [με το Ηνωμένο Βασίλειο] θα είναι δύσκολες”.
“Υπάρχουν επίσης εσωτερικές προκλήσεις, όπως η αποδυνάμωση του μεταποιητικού κλάδου τους τελευταίους μήνες και οι επιπτώσεις που αυτό έχει σε άλλους τομείς της οικονομίας”, ανέφερε.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ εστίασε στην πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση του ESM. “Έχουν μείνει τα διαδικαστικά και η τελική συμφωνία για τη συνθήκη του ESM μπορεί να γίνει τον Μάρτιο. Αυτό θα ενισχύσει την αποστολή μας για τη διασφάλιση της σταθερότητας της Ευρωζώνης”, ανέφερε.
Σημείωσε τέλος, ότι ο νέος ESM θα μπορεί να “εμπλέκεται περισσότερο στα προγράμματα των χωρών”, ενώ θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις προληπτικές γραμμές “προκειμένου τα μικρά προβλήματα να μην γίνονται μεγάλα προβλήματα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.